stava.jpg (52 KB)

Kdo se rozhodl letos zavařovat a připravovat domácí džemy a sirupy, máme pro něj další recept. Rybízová šťáva je perfektní. Osvěžující, kyselkavá a v jedné lahvi se dá kombinovat černý i červený rybíz. Můžete však také připravit jednodruhové láhve nebo rybíz zkombinovat s jahodami nebo ostružinami.

Perfektní je, když sirup z černého rybízu dochutíte levandulí. Stačí jen přidat při vaření asi dvacet květů levandule. Poté je nutné sirup důkladně přecedit.

Suroviny

  • 2 kg červeného nebo černého rybízu, nebo směs obou
  • 1,5 l vody
  • 4 balíčky Dr. Oetker Cukr na sirup

Postup

První část receptu bude celkem pracná. Musíte obrat rybíz tak, aby zbyly jen kuličky a ne zelené stopky. 

Kuličky rybízu vsypejte do hrnce, přidejte vodu a rozmixujte tyčovými mixérem. Není nutné, aby to bylo úplně dohladka. Přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Stále míchejte, aby se vám sirup nepřipálil.

Odstavte z plotny a nechejte úplně vychladnout. Poté přidejte Dr. Oetker Cukr na sirup a přikryjte poklicí. Nechejte na noc v lednici.

Na druhý den rybízovou směs promíchejte a propasírujte přes jemné sítko. Sirup přiveďte k varu a vařte 5 minut, za stálého míchání.

Připravte si dobře omyté nahřáté láhve a přelijte do nich hotový sirup.

Uzavřete a položte na utěrku, do vodorovné polohy. Tak sirup nechejte asi hodinu.

Krásné léto přeje Elly.

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Březíková

Do jakých receptů můžete použít rybíz?

Tartaletky s jahodami, mascarpone a rybízem

tartaletky.jpg (39 KB)

Rybízové mufiny s jogurtem

muffin2.jpg (124 KB)