Kdo se rozhodl letos zavařovat a připravovat domácí džemy a sirupy, máme pro něj další recept. Rybízová šťáva je perfektní. Osvěžující, kyselkavá a v jedné lahvi se dá kombinovat černý i červený rybíz. Můžete však také připravit jednodruhové láhve nebo rybíz zkombinovat s jahodami nebo ostružinami.
Perfektní je, když sirup z černého rybízu dochutíte levandulí. Stačí jen přidat při vaření asi dvacet květů levandule. Poté je nutné sirup důkladně přecedit.
Suroviny
- 2 kg červeného nebo černého rybízu, nebo směs obou
- 1,5 l vody
- 4 balíčky Dr. Oetker Cukr na sirup
Postup
První část receptu bude celkem pracná. Musíte obrat rybíz tak, aby zbyly jen kuličky a ne zelené stopky.
Kuličky rybízu vsypejte do hrnce, přidejte vodu a rozmixujte tyčovými mixérem. Není nutné, aby to bylo úplně dohladka. Přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Stále míchejte, aby se vám sirup nepřipálil.
Odstavte z plotny a nechejte úplně vychladnout. Poté přidejte Dr. Oetker Cukr na sirup a přikryjte poklicí. Nechejte na noc v lednici.
Na druhý den rybízovou směs promíchejte a propasírujte přes jemné sítko. Sirup přiveďte k varu a vařte 5 minut, za stálého míchání.
Připravte si dobře omyté nahřáté láhve a přelijte do nich hotový sirup.
Uzavřete a položte na utěrku, do vodorovné polohy. Tak sirup nechejte asi hodinu.
Krásné léto přeje Elly.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Březíková
Do jakých receptů můžete použít rybíz?
Tartaletky s jahodami, mascarpone a rybízem
Nový komentář
Komentáře
Zrovna jsem si tyto výrobky dr. Oetkera prohlížela a překvapil mě možný obsah lepku, takže nic pro mně.
Šťávy dělám každý rok podle toho, co se na zahradě urodí. Kombinuji třeba třešně + meduňku, hrušku + mátu, ...
cukr na sirup ???
Dělám každý rok.
lákavé, jen ten čas
Vyzkouším