Šípková růže je nejen hezká rostlina, ale především skvělý zdroj zdraví do vaší kuchyně. Když totiž odkvete, můžete z ní sklízet sytě červené plody – šípky. A pokud patříte mezi ty, kteří šípky používají pouze do čaje, určitě pro vás bude zajímavý dnešní článek.

 

Plody šípkové růže můžeme sklízet už od září, ale lepší je sklizeň až po prvním nočním mrazíku. Šípky, které přemrzly, si totiž uchovají všechny zdravé složky po řadu měsíců.
Sbíráme plody oranžové i sytě červené, existuje totiž více druhů. Ke konzumaci se však hodí všechny.

 

Co ze šípků připravíme?
Čaj
je šípková klasika. Potřebujete na něj usušené plody šípku. Sušíme nejlépe v troubě, při otevřených dvířkách a teplotě asi 50 °C.
Po usušení je uložíme do tmavé, dobře uzavíratelné nádoby. Nejvhodnější je skleněná nebo porcelánová. Sušené šípky totiž nesnáší světlo a vlhkost. Čas od času je zkontrolujte, jestli vám nezačaly plesnivět.
Čaj z šípků je velice osvěžující a chutný. Má velký obsah vitaminu C, ale i B1, B2, K a P.

 

Čajová směs na posílení obranyschopnosti

Suroviny: 25 g šípku, 25 g lipového květu, 15 g pomerančové kůry, 15 g černého bezu.

Postup: Plody a květy smícháme a směs spaříme vroucí vodou (jedna vrchovatá lžíce na ¼;;  l vody). Přikryté necháme 10 minut vyluhovat. Scedíme a osladíme (nejlépe medem).
Čaj pijeme dvakrát až třikrát denně, pokud možno horký. Posílí vaši obranyschopnost, rozpouští hleny a uvolňuje křeče. Všechny přísady navíc obsahují vitamin C.
(Rady naší babičky)

 

Marmeládu připravujeme z dokonale zralých plodů, které zbavíme stopek a podélně rozpůlíme. Zevnitř vyškrabeme nožem jadérka a chloupky. Potom vaříme až do té doby, než se šípky rozvaří (jako jakékoliv ovoce na marmeládu).
Marmeláda ze šípků povzbuzuje chuť k jídlu a díky povzbuzujícím složkám vás spolehlivě po ránu probudí k životu.

Marmeláda ze šípků a trnek

Suroviny: 150 g odsemeněných šípků, 300 g trnek, 250 ml rakytníkové šťávy, 1 kg želírovacího cukru.

Postup: Plody dobře omyjeme a necháme asi 8 hodin bobtnat v rakytníkové šťávě. Směs povaříme ve vodní lázni, potom ji protlačíme přes cedník do hrnce. V něm směs svěříme s želírovacím cukrem na marmeládu a naplníme do sterilních sklenic.

Dítěti podáváme denně jednu lžíci před snídaní nebo mu toto želé namažeme na chleba. Podpoříte tak chuť k jídlu a trávení dítěte.

TIP: Marmeláda vydrží déle, když před uzavřením zapálíme ve víčku ½;; lžičky režné.

(Rady naší babičky)

 

S čím nám šípky pomůžou?
Užitečné jsou při posílení imunity, při obraně proti chřipce i pro boj s ní. Děti i dospělé můžou zbavit nechutenství a podpořit trávení. Mimojiné má močopudné a potopudné účinky. Mohou vám také pomoci při potížích s ledvinami a močovým měchýřem.
Díky své schopnosti čistit krev pomáhají také při akné.

TIP: Nechce se vám chodit sbírat šípky a poté je zpracovávat? Výrobky z šípků můžete sehnat v prodejnách se zdravou výživou.             
TÉMATA:
SEZONA