Zavařenina tvoří skvělý základ šípkové omáčky ke zvěřině, můžete ji natřít na palačinky, na lívance, vmíchat do jogurtu, kaše nebo do čaje.

  • 300 g šípků
  • 250 ml vody
  • oloupaná slupka z jednoho jablka
  • 100 g Korunního cukru krupice
  • půl pomeranče

Šípky omyjte, lehce osušte v papírové utěrce a odkrojte okvětí. Vsypte je do hrnce, zalijte vodou, přidejte jablečnou slupku a rozvařte doměkka, trvá to zhruba 30 minut, záleží na tvrdosti šípků. Pokud by se voda vyvařila, trochu jí přilijte. Rozvařené šípky propasírujte přes kovový cedník. Můžete je nejprve rozmixovat v mixéru na smoothie a pak propasírovat tvrdá zrníčka. Lis na ovoce se mi příliš neosvědčil, zrníčka jsou tvrdá a poškodí ho. Prolisovanou šťávu vraťte do hrnce, přidejte cukr a pomerančovou šťávu a povařte do zhoustnutí, trvá to asi 5 minut. Přelijte do čisté sklenice, zavíčkujte a nechte zchladnout.

Čtěte také:

Reklama