Čtenářka s nickem Simič má to štěstí, že bydlí v domku se zahradou a velkým ovocným sadem. Dary matky přírody má všude kolem sebe a spolu se svými dětmi si je náležitě vychutnává.

Krásný, poněkud chladný a zamračený den. Snad aspoň dnešní voňavé a chutné téma vykompenzuje dnešní pravděpodobně bezslunečný den.

Bydlíme v domku se zahradou a velkým ovocným sadem. Plot lemují keříky rybízu,angreštu,malin,ostružin,pod lesem se to červená lesními jahodami.Také v sadu máme takovou všehochuť- od jablek, hrušek, meruněk, švestek, rynglí až po ořechy.Takže zásobu ovoce máme docela slušnou. Ale nejraději si pochutnáme na čerstvém ovoci. Děti jsou jako kobylky, takže všechen rybíz, angrešt a jahody stihnout zlikvidovat začerstva. Stejně je to i s třešněmi a meruňkami. Když něco zachráním před jejich kusadly,vyrábím jim z ovoce zmrzlinu,kterou milují.

Jakékoliv ovoce(jahody,rybíz,meruňky,broskve,černý rybíz...) umyjeme,rozmixujeme,přidáme cukr a smetanu,promícháme a nalejeme do kelímků od jogurtů a necháme zamrazit.

Je to výborné, zdravé, osvěžující mlsání bez chemie a děti se olizují až za ušima. Když dozrají jablka a hrušky,vyrábím z nich přesnídávku, která se u nás jí po kilech. Ale je výborná,opět zdravá a bez umělin a hlavně levná.
OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA:

3kg umytých,oloupaných a vyjádřincovaných jablek a hrušek nakrájíme na malé kousky,dáme do hrnce a přilijeme 2 l vody.přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Pak přidáme 1kg hnědého cukru(může být i cukr krystal,kterého však dáme asi 1,5kg).Promícháme, povaříme.Necháme vychladnout, rozmixujeme, nalejeme do zavařovacích sklenic a 20 minut zavaříme. Pro příchuť můžeme k jablům přidat banán nebo broskve,výborné jsou také hrušky se skořicí.

Přesnídávku si můžeme vyrobit z ovoce,které máme radi.Já vyrábím přesnídávku klidně i z 10 dávek,protože ji máme opravdu moc rádi.Také si část přesnídávky můžeme nalít do misek a zamrazením z ní máme skvělou domácí dřeň.

Ze zeleniny vyrábím takové domácí chutney.Výborné na těstoviny,pod maso nebo jako příloha.

DOMÁCÍ CHUTNEY:

Papriku, rajče, cibuli, česnek, cuketu, mrkev, kedlubnu umyji, nakrájím na nudličky, povařím, přidám sůl, trošku octu. Směs naleju do středně velkých sklenic a zavařím. Opět výborná,zdravá mňamka bez chemie.

Z naší zahrady využiji téměř vše, také bohatě zásobuji ovocem a zeleninou svou početnou rodinu. Je moc fajn, když se urodí tolik dobrůtek. Miluji pocit,že když se procházím po zahradě, můžu tam uzobnout, tam ochutnat, tam uždibnout, tam zamlsat. A přesně tak to dělají i děti, za což jsem moc ráda. Mám totiž jistotu,že ovoce a zelenina jsou čerstvé, zdravé a móóóc dobré.

Doufám, že vám mé receptíky zachutnají.

Krásný den,Vaše Simič

Pozn. red. Text nebyl redakčně upraven

________________

Milá Simič, receptíky určitě zachutnají.:) Vaši lásku k zahrádce a všem jejím darům jste popsala tak krásně, že jsem si to představovala jako v nějakém přírodopisném filmu. Děkuji za milý - zahradnický příspěvek a mlsejte, co to dá. (i za mě)

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek

 

Reklama