Čtenářka s nickem Simič má to štěstí, že bydlí v domku se zahradou a velkým ovocným sadem. Dary matky přírody má všude kolem sebe a spolu se svými dětmi si je náležitě vychutnává.
Krásný, poněkud chladný a zamračený den. Snad aspoň dnešní voňavé a chutné téma vykompenzuje dnešní pravděpodobně bezslunečný den.
Bydlíme v domku se zahradou a velkým ovocným sadem. Plot lemují keříky rybízu,angreštu,malin,ostružin,pod lesem se to červená lesními jahodami.Také v sadu máme takovou všehochuť- od jablek, hrušek, meruněk, švestek, rynglí až po ořechy.Takže zásobu ovoce máme docela slušnou. Ale nejraději si pochutnáme na čerstvém ovoci. Děti jsou jako kobylky, takže všechen rybíz, angrešt a jahody stihnout zlikvidovat začerstva. Stejně je to i s třešněmi a meruňkami. Když něco zachráním před jejich kusadly,vyrábím jim z ovoce zmrzlinu,kterou milují.
Jakékoliv ovoce(jahody,rybíz,meruňky,broskve,černý rybíz...) umyjeme,rozmixujeme,přidáme cukr a smetanu,promícháme a nalejeme do kelímků od jogurtů a necháme zamrazit.
Je to výborné, zdravé, osvěžující mlsání bez chemie a děti se olizují až za ušima. Když dozrají jablka a hrušky,vyrábím z nich přesnídávku, která se u nás jí po kilech. Ale je výborná,opět zdravá a bez umělin a hlavně levná.
OVOCNÁ PŘESNÍDÁVKA:
3kg umytých,oloupaných a vyjádřincovaných jablek a hrušek nakrájíme na malé kousky,dáme do hrnce a přilijeme 2 l vody.přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme asi 15 minut. Pak přidáme 1kg hnědého cukru(může být i cukr krystal,kterého však dáme asi 1,5kg).Promícháme, povaříme.Necháme vychladnout, rozmixujeme, nalejeme do zavařovacích sklenic a 20 minut zavaříme. Pro příchuť můžeme k jablům přidat banán nebo broskve,výborné jsou také hrušky se skořicí.
Přesnídávku si můžeme vyrobit z ovoce,které máme radi.Já vyrábím přesnídávku klidně i z 10 dávek,protože ji máme opravdu moc rádi.Také si část přesnídávky můžeme nalít do misek a zamrazením z ní máme skvělou domácí dřeň.
Ze zeleniny vyrábím takové domácí chutney.Výborné na těstoviny,pod maso nebo jako příloha.
DOMÁCÍ CHUTNEY:
Papriku, rajče, cibuli, česnek, cuketu, mrkev, kedlubnu umyji, nakrájím na nudličky, povařím, přidám sůl, trošku octu. Směs naleju do středně velkých sklenic a zavařím. Opět výborná,zdravá mňamka bez chemie.
Z naší zahrady využiji téměř vše, také bohatě zásobuji ovocem a zeleninou svou početnou rodinu. Je moc fajn, když se urodí tolik dobrůtek. Miluji pocit,že když se procházím po zahradě, můžu tam uzobnout, tam ochutnat, tam uždibnout, tam zamlsat. A přesně tak to dělají i děti, za což jsem moc ráda. Mám totiž jistotu,že ovoce a zelenina jsou čerstvé, zdravé a móóóc dobré.
Doufám, že vám mé receptíky zachutnají.
Krásný den,Vaše Simič
Pozn. red. Text nebyl redakčně upraven
________________
Milá Simič, receptíky určitě zachutnají.:) Vaši lásku k zahrádce a všem jejím darům jste popsala tak krásně, že jsem si to představovala jako v nějakém přírodopisném filmu. Děkuji za milý - zahradnický příspěvek a mlsejte, co to dá. (i za mě)
Saša
Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.
Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?
- Jaké ovoce máte nejraději?
- Zavařujete ráda a často?
- Co nejčastěji?
- Děláte i marmeládu?
- Nakládáte i zeleninu?
- Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?
U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).
- A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
- Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).
A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz
Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:)
Nový komentář
Komentáře
Máš teda pořádnou zahradu,to bych asi nezvládla....to klobouk dolů!