Řádí u vás chřipky, nachlazení a jiné „radosti“? Uvařte si hrnec plný silné a poctivé česnekové polévky. Ta vám zaručeně pomůže a navíc chutná skoro všem.
Různé varianty česnekové polévky jsou všeobecně velice oblíbené. Ať už je to jemná krémová česnečka se smetanou a křupavými krutony z bílého chleba nebo poctivá valašská verze s klobásou, špekem a hromadou cibule. V každé rodině existuje trochu jiný recept na tu nejlepší. U nás doma se vždycky dělala česnečka s majoránkou, rozšlehaným vajíčkem a krutony z klasického kmínového chleba.
Oblíbená je také verze se sýrem, kousky anglické slaniny, která je podávána vřelá, s celým rozklepnutým vejcem. Tady však musíte dát pozor na zdravotní nezávadnost vajíčka.
A ta dnešní? V té je od každého něco...
Suroviny
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 8 stroužků česneku (ale i více, záleží, jak jsou velké a jak je česnek silný)
- 100 g špeku
- majoránka
- špetka kmínu
- sůl a pepř
- masový vývar
- 2 vejce
- parmezán na posypání
Postup
Špek nakrájejte na malé kostičky. Připravte si široký hrnec, na který dejte špek opékat. Až je vysmažený do křupavých škvarků, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Za tři minuty přidejte nadrobno nasekaný česnek a opékejte dozlatova.
Oloupané, na plátky nakrájené brambory přidejte do hrnce a promíchejte. Ochuťte solí, kmínem, pepřem a zalijte vývarem.
Vařte, dokud brambory nezměknou.
Přiveďte polévku k varu a vyklepněte do ní dvě vajíčka. Jemně promíchejte. Ochuťte majoránkou a ještě klidně podle chuti přisolte.
Na talíři posypejte nastrouhaným parmezánem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Polévky, které vás zahřejí
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Česnečka je u nás doma v zimním období TOP polévka
Milca97 — #15 Takhle děláme česnečku dodnes :-)
Česnek, cibule, špek, kmín, sůl, pepř, majoránka... To by na vyladění chuti mělo stačit. Proč, proboha, ještě parmezán? Zbytečný přepych, ne, Elly?
elly — #17 ale je pravda, že jsem taky tak zvyklá dávat cibuli málem do všeho, že i tady jsem nad ní několikrát uvažovala
Dobré tipy...
Miluju česnečku. Mňam.
Má-li ten česnek pomoci od nachlazení, tak se (stejně jako citrón) nemá vařit.. Zásadně ho dáváme až do hotové polévky, případně přidáme ještě čerstvě namačkaný do talíře..
selinka — #16na česnekovou polévku existuje určitě spousta receptů, které se v mnoha věcech a surovinách liší :-) Tohle je recept můj a já cibuli používám často.
Vařím, ale přiznám se, že slyším poprvé dát do čenekačky cibuli ...
Za mlada jsme dělali jednoduchou česnečku: voda z brambor, do ní lžičku sádla, česnek, příp. trošku brambor.
Zkrátka studenti, ale na nachlazení a rýmu byla nedostižná.
moje oblíbená zimní polévka
česnečku vařím často
výborná polievka
Heffy — #7pořádného česneku jsou všude mraky Zajděte se mrknout na trh, dnes už i markety dostaly rozum a český kvalitní česnek nabízejí.
česnečku já můžu ted v zimě se hodí
Ještě kdyby se tak někde dal koupit pořádný česnek.
dobré tipy.
dobré tipy !