Dneska už si sice můžeme koupit jahody, maliny, borůvky i rybíz a další „letní“ ovoce i v zimě v supermarketu, ale ruku na srdce - určitě si na něm nepochutnáme tolik, jako v sezoně. Stejně tak jako džemy, marmelády a sirupy jsou mnohem lepší poctivé „domácí“ než ty kupované. Pokud si vyrobíte takové dobroty sami, víte, jaké ingredience jste použili a chuť si přizpůsobíte vlastním preferencím. A navíc - jde i o finanční úsporu, kterou teď řeší prakticky každý z nás. 

I proto se mnoho lidí k tomuto způsobu uchování ovoce (i zeleniny) postupně vrací. Velkou výhodou je, že pro výrobu domácí zavařeniny nepotřebujete žádné drahé vybavení, ani příliš zkušeností. Svou vlastní zavařeninu zvládne vyrobit téměř každý a variacím chutí se meze nekladou.

Pokud při zavařování, želírování a výrobě sirupů vsadíte na pomocníky v podobě produktů od Dr. Oetkera, nebudete litovat. Můžete si být totiž jisti, že výrobní proces bude jednoduchý, rychlý a hlavně - výsledek bude skvělý.

Nevíte, jak zpracovat úrodu? Spolu s Dr. Oetkerem přinášíme tipy na osvědčené recepty.

Klasický sirup z bobulového ovoce

Náročnost: střední
Doba přípravy: asi 40 minut
Vystačí na: 1–2 láhve à 500 ml

62a84758f1288obrazek.jpg

Přísady:

  • asi 1 kg bobulového ovoce např. ostružiny, rybíz
  • maliny, borůvky, jahody
  • 400 ml vody
  • 250 g cukru
  • 1 balíček Kyseliny citrónové 20 g Dr. Oetker
  • na dvě špičky nože Pomůcky ke konzervování Dr. Oetker

62a8638e6f64dobrazek.jpg

Příprava:

  1. Odšťavení ovoce: Bobulové ovoce přebereme, případně omyjeme a očistíme. Ve velkém hrnci vaříme bobulové ovoce ve 400 ml vody přibližně 5 minut doměkka. Jemné sítko vysteleme utěrkou, například lněnou. Ovocnou směs vylijeme na utěrku, kapající šťávu zachytíme a odměříme z ní 750 ml.
  2. Vaření sirupu: Ovocnou šťávu s cukrem, Kyselinou citrónovou a Pomůckou ke konzervování ve velkém hrnci promícháme, přivedeme do varu a za míchání vaříme alespoň 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Hrnec odstavíme z plotny. Sirupem ihned plníme až po okraj připravené láhve a zavřeme víčky. Láhve dáme asi na 20 minut naležato. Sirup před použitím silně protřepeme.

Tipy:

  • Při plnění do láhví se v důsledku zpěnění může v horní části hrdla vytvořit dutina. Pro zachování trvanlivosti je důležité uzavřít láhev ihned po jejím naplnění horkým obsahem. Pokud se v hrdle láhve vytvoří dutina, láhev znovu neotevírejte, abyste doplnili prázdné místo.
  • Místo čerstvého ovoce můžete použít 1 kg mražené směsi bobulového ovoce. Mražené ovoce nechte nejdřív rozmrazit.
  • Ovocný sirup je vhodný na míchání s minerální vodou, sektem nebo bowlí, ale také na ochucení jídel s tvarohem či jogurtem.

Jahodový džem se skořicí

Náročnost: snadná
Doba přípravy: asi 30 minut
Vystačí na 5 sklenic (à 200 ml)

62a867158ea4fobrazek.jpg

Přísady:

  • 1 kg očištěných jahod
  • 1 KL skořice mleté
  • 500 g cukru
  • 0,5 balíčku Pektin Dr. Oetker
  • 1 KL kyselina citrónová Dr. Oetker

62a8472eac7daobrazek.jpg

Příprava:

  1. Do hrnce vložíme 3/4 jahod a rozmixujeme je tyčovým mixérem na pyré. Přidáme zbylé jahody nakrájené na kousky. Smícháme 1/2 balíčku pektinu Dr. Oetker (10 g) s 2 polévkovými lžicemi cukru a přidáme k jahodové směsi. Směs přivedeme za stálého míchání do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme.
  2. Přidáme zbytek cukru a skořici, opět přivedeme do varu a za stálého míchání směs důkladně povaříme 5 minut.
  3. Džem odstavíme a přidáme Kyselinu citrónovou Dr. Oetker.
  4. Provedeme zkoušku tuhnutí. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme do džemu ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
  5. Odebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme, obrátíme dnem nahoru a necháme asi 5 minut stát na víčku.

 Pozn.Na zpracování 2 kg jahod použijeme celý balíček Pektinu Dr. Oetker a dvojnásobné množství ostatních surovin.

62a8461d89a9bobrazek.jpg