Máte rádi švestkové koláče? Milujete moučníky s ovocem? Chuť pečených švestek je nepřekonatelná… Pokud nevíte, co upéct o víkendu, přinášíme vám inspiraci na recepty od Elly, které vyšly v rubrice Vaření.Hrnkový koláč se švestkami a drobenkou
Hrnkové recepty jsou oblíbené pro svou nenáročnost a rychlost. Často bývají velice chutné a dědí se z generace na generaci. Ten následující si určitě oblíbíte. Do základních hrníčkových surovin můžete doplnit jakékoliv ovoce, které máte zrovna doma.
Pokud máte rádi koláče z křehkého těsta, máme pro vás jiný recept. Těsto voní máslem a cukrem, hodí se k mnoha různým náplním a polevám. Je prostě multifunkční.
Další varinta je s makem. Co vy na to? Na povrchu a v těstě luxusně křupou plátky mandlí a vevnitř vás překvapí poctivá porce šťavnaté makové náplně a švestky. Vyzkoušejte a uvidíte, jak je dobrý!
Skořici si spíš většina lidí spojuje s jablky, ale náš recept a spojení se švestkami je přímo úchvatné.
Pokud milujete povidla, vyzkoušejte recept, který Elly podědila od maminky.
Jak ještě využít švestky?
Usuště je. Sušené švetky můžete zobat při práci i odpočinku nebo použít do následujícho receptu. Výsledek je skvělý.
Ať se koláče povedou!
Nový komentář
Komentáře
gerda — #30 Děkuji.
500 g polohrubé mouky (možno část nahradit hrubou), 2 kávové lžičky soli, 2 na másle osmažené pokrájené housky, 400 ml vlahého mléka, 1 vajíčko, lžíce cukru na vzejití kvásku, 20 g kvasnic. Zaděláš klasicky kynuté těsto a necháš vykynout (stačí hodina). Pak rozdělíš na polovic, vyválíš dvě šišky a ještě necháš kynout pod utěrkou. Jednou obrátíš, aby to kynulo po obou stranách rovnoměrně. Mezitím si dáš vařit vodu. Ve dvou pekáčích, 5 cm ode dna té vody aby bylo. Když začne vřít, dáš tam 1 knedlík a hned přikryješ dalším pekáčem. Necháš vařit přesně 20 minut BEZ ODKRÝVÁNÍ - to je velice důležité. Příkon tepla postupně stáhneš, aby to neklokotalo, ale pouze jemně vařilo. Po 20 minutách je uvařeno. Knedlík vytáhneš, popícháš špejlí a potřeš máslem. Druhý se vaří stejně.
Gabka — #27normální jako ta klasická, akorát jako maso použiju velké kuře. Rozdělím na díly, kdo to chce dietnější, stáhne kůži. Prsíčka prošpikuju. Maso nasolím. Večer před přípravou osmažím na másle zeleninu s kořením, opeču na tom maso, do zeleniny dám lžíci octa, promíchám a všechno společně nechám přikrýté do dalšího dne. Pak podlité v troubě peču do měkka a dál už se postupuje docela jak u klasické svíčkové. Jde to samozřejmě s každým drůbežím masem. Výhoda je, že kuře je raz dva hotové a příprava netrvá tak dlouho.
gerda — #25 Věřím, knedlíky vařím normálně v hrnci, ale jestli se ti bude chtít, recept napiš.
A svíčkovou dělám i z krůtího, je moc dobrá.
gerda — #25Jaká je s kuřecím??
gerda — #25 S....kuřecím, zamýšlela jsem psát z kuřete a takhle jsem to zvojtila
paníliška — #22není za co, jsem ráda, když můžu šířit recepty vyzkoušené a jednoduché. Teď dělám svíčkovou (ale z kuřecím) s knedlíkama. Ty jsem doteď vlnila v mikrovlnce v bábovkové formě, protože jsem se bála opravdovských - ve vodě vařených. No, a mám zas recept, kde je to raz dva, vaří se ve dvou pekáčíchjeden slouží jako poklička) přes dva hořáky, 20 minut se to nechá samo vařit bez odkrytí a jsou výborné.
bleblemcy — #23každé ovoce bez slupek je delikátní, bezesporu. Já mám prvorepublikový recept na meruňkový džem, tam se slupky loupají povinně. Pak je nádherně jantarový, slupky by ho ztmavovaly.
gerda — #18Já taky netvrdím, že jsem normální
To spaření mě napadlo taky jen jsem si tím nebyla úplně jistá jestli by to fungovalo.
Klára Křížová — #19 No já už jsem si parkrát dala tu práci a oloupala jsem je. Trvalo to sice dlouho, ale výsledek stál za to a myslím, že kdybych je rozmixovala už by to nebylo ono, ale stejně i to zkusím. Já ty slupky fakt nerada a přitom švastky miluju.
gerda — #15 Upekla jsem a chválím. Moc dobrá. Ještě jednou děkuji.
Elly, skvělé recepty, tisknu si je
Ten s drobenkou vyzkouším zejtra
bleblemcy — #17Taky by mě nenapadlo je loupat.. to se pak muzou rovnou rozmixovat na kaši
bleblemcy — #17normálního člověka loupat švestky ani nenapadne

Ale teoreticky....po spaření ve vřelé vodě by to jít mohlo. Jen by švestky musely být pevné, aby se nerozvařily už při spařování
gerda — #3No jo to bych zkusit mohla jen z toho už pak nebudou švestky, ale blivajz
gerda — #15 Moc děkuji. Píšu si.
paníliška — #12už běžíííím
1 hrnek mletého máku (kupuju v Lidlu), 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva, špetka soli, 1 hrnek pískového cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 celá vajíčka. Pomíchat, natřít na pečící papír na plechu a posázet ovocem. Do těsta je možné pro změnu chuti přidat skořici, skořicový cukr, citronovou kůru...je to rychlovka. Peče se zhruba půl hodiny na 180 stupních.
akčak — #10
gerda — #2 A recept by nebyl? Prosím......