pstruh s medvědím česnekem

Znáte medvědí česnek? Jeho zelené listy najdete volně v přírodě a právě teď je jeho sezona v plném proudu. Neváhejte, už brzy vykvete a poté se jeho listy opět schovají do země. Sklízejte a připravte si zásoby, uvařte si zajímavá jídla, vyzkoušejte netradiční kombinace.

Listy medvědího, někdy také divokého, česneku, jsou podobné listům konvalinky. Mají však velice výraznou česnekovou vůni, takže si je určitě nepopletete.

Proč vlastně medvědí česnek? No přece proto, že vám dodá přímo medvědí sílu. Nebo také proto, že si na něm údajně pochutnávají rádi právě medvědi. A když objevíte jeho lány ve vašem okolí, můžete si pochutnat i vy.

Jeho léčivé vlastnosti jsou podobné jako ty, které má i klasický česnek. Jsou však ještě mnohem silnější. Má silné detoxikační účinky, upravuje zažívací procesy, pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku, zvyšuje výkonnost střev, čistí krev, pomáhá při dlouhodobých dýchacích problémech. A je toho ještě mnohem více.

Co všechno můžete s medvědím česnekem připravit? Můžete ho přidat všude tam, kam byste dali špenát. Můžete s ním vyrobit chutné pomazánky, doplnit jím různá masa, uvařit výbornou polévku. Omeleta s medvědím česnekem je plná chutí a vůní. Pastu nebo pesto, které z česneku vyrobíte, můžete použití na těstoviny nebo noky.

Kde medvědí česnek najdete?

Roste na stinných a vlhkých místech, na mnoha koutech v naší republice. Když naleziště objevíte a máte poblíž svého bydliště ideální prostor pro jeho růst, klidně zkuste kus vyrýt i s kořeny a přesadit. Většinou se ujme a velice rychle rozroste po okolí. Vybírejte místa poblíž vody, kde bude mít dostatek vláhy.

Kdo netuší, jestli mu medvědí česnek roste někde poblíž, tak může využít výbornou mapu výskytu medvědího česneku, kterou najdeteTADY.

Jak medvědí česnek uchovat?

Nejlepší chuť a nejvíce účinných látek najdete v divokém česneku při jeho sezoně, kdy je čerstvý. Kdo si chce pochutnávat déle, může listy medvědího česneku vcelku nebo posekané zamrazit. Oblíbené jsou také pasty z medvědího česneku - stačí ho rozmixovat s olivovým olejem a trochou soli.

pstruh s medvědím česnekem

Pstruh pečený s medvědím česnekem

  • 4 pstruhy nebo siveny (koupit můžete třeba v Rybářství Kolář)
  • hromádka medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • kousek másla

Postup

Medvědí česnek částečně nasekejte a částečně nechejte celé listy. Pekáč, ve kterém budete ryby péct, vyskládejte velkou vrstvou nasekaných listů.

Omyté a osušené ryby prosolte, opepřete a do jejich břišní dutiny dejte tolik listů medvědího česneku, kolik se vejde.

Ryby v pekáčku zasypejte další silnou vrstvou medvědího česneku a přikryjte víkem.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 15 - 20 minut. Potom pekáč otevřete, na pstruha dejte kousky másla a ještě asi 5 - 10 minut dopečte kůrku, na 200 °C.

Ideální přílohou jsou vařené brambory, s kouskem másla a posypané sekaným čerstvým medvědím česnekem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

TÉMATA:
MASO A RYBY