Znáte medvědí česnek? Jeho zelené listy najdete volně v přírodě a právě teď je jeho sezona v plném proudu. Neváhejte, už brzy vykvete a poté se jeho listy opět schovají do země. Sklízejte a připravte si zásoby, uvařte si zajímavá jídla, vyzkoušejte netradiční kombinace.
Listy medvědího, někdy také divokého, česneku, jsou podobné listům konvalinky. Mají však velice výraznou česnekovou vůni, takže si je určitě nepopletete.
Proč vlastně medvědí česnek? No přece proto, že vám dodá přímo medvědí sílu. Nebo také proto, že si na něm údajně pochutnávají rádi právě medvědi. A když objevíte jeho lány ve vašem okolí, můžete si pochutnat i vy.
Jeho léčivé vlastnosti jsou podobné jako ty, které má i klasický česnek. Jsou však ještě mnohem silnější. Má silné detoxikační účinky, upravuje zažívací procesy, pomáhá při snižování vysokého krevního tlaku, zvyšuje výkonnost střev, čistí krev, pomáhá při dlouhodobých dýchacích problémech. A je toho ještě mnohem více.
Co všechno můžete s medvědím česnekem připravit? Můžete ho přidat všude tam, kam byste dali špenát. Můžete s ním vyrobit chutné pomazánky, doplnit jím různá masa, uvařit výbornou polévku. Omeleta s medvědím česnekem je plná chutí a vůní. Pastu nebo pesto, které z česneku vyrobíte, můžete použití na těstoviny nebo noky.
Kde medvědí česnek najdete?
Roste na stinných a vlhkých místech, na mnoha koutech v naší republice. Když naleziště objevíte a máte poblíž svého bydliště ideální prostor pro jeho růst, klidně zkuste kus vyrýt i s kořeny a přesadit. Většinou se ujme a velice rychle rozroste po okolí. Vybírejte místa poblíž vody, kde bude mít dostatek vláhy.
Kdo netuší, jestli mu medvědí česnek roste někde poblíž, tak může využít výbornou mapu výskytu medvědího česneku, kterou najdeteTADY.
Jak medvědí česnek uchovat?
Nejlepší chuť a nejvíce účinných látek najdete v divokém česneku při jeho sezoně, kdy je čerstvý. Kdo si chce pochutnávat déle, může listy medvědího česneku vcelku nebo posekané zamrazit. Oblíbené jsou také pasty z medvědího česneku - stačí ho rozmixovat s olivovým olejem a trochou soli.
Pstruh pečený s medvědím česnekem
- 4 pstruhy nebo siveny (koupit můžete třeba v Rybářství Kolář)
- hromádka medvědího česneku
- sůl a pepř
- kousek másla
Postup
Medvědí česnek částečně nasekejte a částečně nechejte celé listy. Pekáč, ve kterém budete ryby péct, vyskládejte velkou vrstvou nasekaných listů.
Omyté a osušené ryby prosolte, opepřete a do jejich břišní dutiny dejte tolik listů medvědího česneku, kolik se vejde.
Ryby v pekáčku zasypejte další silnou vrstvou medvědího česneku a přikryjte víkem.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 15 - 20 minut. Potom pekáč otevřete, na pstruha dejte kousky másla a ještě asi 5 - 10 minut dopečte kůrku, na 200 °C.
Ideální přílohou jsou vařené brambory, s kouskem másla a posypané sekaným čerstvým medvědím česnekem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte také
- Týden s medvědím česnekem
- Tříchodové menu s medvědím česnekem - polévka, salát a steak
- Další lahůdky z medvědího česneku - quiche, omeleta a pomazánka
Nový komentář
Komentáře
Také jsem včera byla pozvána kamarádkou na sběr medvědího česneku,protože už je nejvyšší čas, začíná jít do květu.Dnes jsem udělala pomazánku z lučiny,tvarohu,česneku ,soli a pepře a byla moc dobrá.Zbytek jsem nabalila do fólie a dala do mrazáku.Syn si dělal pesto.Ale rostlo to v příkré stráni a dnes se nemůžu ani pohnout.
Ta mapa je divná, žádná naleziště česneku. Já můžu bez mapy potvrdit, že je ho teď plno v lužních lesích.
Jinak osobně nepovažuju medvědí česnek za žádný zázrak, je aromatický, to je pravda, v lese je cítit "na sto honů", a obvykle ho tam jsou lány, je to takový plevel. Ale chuťově nic moc, je to spíš jako doplněk k něčemu, do různých bylinkových směsí, nebo salátů... Nic se tím nepokazí, asi tak.
Teď je sice v módě a na farmářských trzích ho prodávají za nehorázný peníz, ale přitom například v Praze je ho dost i na Petříně. O mnoha jeho nalezištích vím už léta, neb takhle zjara v lese se nedá přehlédnout, a celkem mě to nechává v klidu.
elly — #11 Na tom odkazu vidím jenom normální mapu cca půlky Evropy, žádné oblasti medvědího česneku.
Roland — #5mnoho míst na mapě chybí. Třeba i místo kam chodím já...takže to chce hledat. V mokrých lesech, ideální.
selinka — #8s pastou potom podobně jako s čerstvým. Do těstovin, na těstoviny, na maso, na pstruha nebo rozmixovat s máslem a nechat ztuhnout v lednici.
Pavla_b — #7 Díky za radu, Tak jsem si ted zjistila na mapě, že u nás neroste..
medvědí česnek miluju a pstruhy taky mnam mnam
Pstruha i med. česnek mám, takže udělám
S pastou se pak nakládá jak?
Roland — #5 to nemůžeš zaměnit, medvědí česnek velmi voní (smrdí) jak česnek, navíc listy konvalinek vyrůstají zatočené do takového kornoutku, medvědí česnek má listy hned "placaté"
Díky za tip recept vypadá moc lákavě medvědí česnek je super krásně voní a dodá jídlu skvělou chut a ryby jsou výborný
Takže super kombinace ješte bych přidala bylinkové koření na ryby a trošku citronu.Určitě brzy vyzkoušíme
Maria28 — #4 Já to samé, vím, že jen v lese. Ale nevím zda v suchu či mokřině. A taky se obávám zda bych nezaměnila s listy konvalinek, vypadají podobně .
Ráda bych vyzkoušela, ale nevím, kde v mém okolí roste.
Hmm, lákavé, ale nepoužívám, možná, že je to škoda.
Už mám i v mražáku.
my už jsme byli si natrhat v lese - opravdu všem doporučuji. a příště zkusím pesto