Foto: Shutterstock
Proč jíst medvědí česnek?
- čistí krev
- působí pozitivně na činnost srdce a upravuje krevní tlak
- likviduje plísně a bakterie
- přírodní antibiotikum
- pomáhá bojovat s nachlazením a chorobami dýchacích cest
- detoxikuje organismus
Trojhránky s medvědím česnekem jsou každou sezonu tím nejoblíbenějším receptem. Nadýchané těsto, křupavá kůrka a ta nejlepší šťavnatá náplň. Mimo sezonu můžete na náplň použít pesto z medvědího česneku nebo klasické česnek.
Koláč se sýrem, špenátem a medvědím česnekem je další skvělý recept, který máte připravený za chvilku a potěšíte jím celou rodinu. Sýr můžete použít podle své chuti nebo obsahu lednice.
Medvědí česnek se nedoporučuje mrazit ani sušit. Ztrácí tak své zázračné schopnosti. Nejlépe ho uchováte v podobě pesta.
Pesto z medvědího česneku
- čerstvé listy medvědího česneku
- sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
- slunečnicový, řepkový nebo olivový olej
- sýr Gran Moravia
Do velkého výkonného mixéru dejte listy medvědího česneku. Já je vždycky předem nasekám nahrubo nožem. Do mixéru se jich vejde více a jsou lépe rozmixované.
Přidejte trochu oleje, sůl, pepř. Kdo se rozhodne pro pesto s ořechy, přidá je právě teď.
Společně mixujte a podle potřeby přidávejte olej. Až je směs rozmixovaná, přidejte podle chuti nastrouhaný sýr. Promíchejte a ochutnávejte. Dolaďte solí, pepřem, olejem.
Pesto dejte do připravených, sklenic, které jste velice dobře umyli. Zavíčkujte a skladujte v lednici.
Na co všechno se hodí?
- marinování masa, ryb
- jednoduché dochucení těstovin a noků
- do polévek
- do pomazánek
- na bylinkové máslo
- do risotta
Kolik pesta připravíte?
Záleží na tom jestli použijete více nebo méně oleje a také, jestli přidáte další suroviny jako jsou ořechy, sušená rajčata, sýr.
Když jsme vyrazili na sběr listů medvědího česneku, přinesli jsme dva kyblíky o celkovém objemu 4 litry. Listy v nich byly lehce utlačené. Přidali jsme do nich necelý litr oleje a naplnili jsme 4 sklenice, z nichž jedna měla objem 200 ml. Takové množství nám většinou vydrží celou zimu. Pesto je totiž hodně silné.
Chcete mít medvědí česnek každé jaro po ruce? Utrhnout si pár čerstvých listů do polévky nebo do pomazánky? Nasaďte si ho u sebe na zahrádce. Jak na to, to si přečtete v našem článku.
Nový komentář
Komentáře
Už pomalu končí jeho sezona, včera jsem si trhala a má poupata. Chce to jít hned. Zrovna obědvám špenát z toho česneku.
už mám hotové pesto,u nás roste, ale lidé si ho neváží a pleněj ho trhaj ho do pytlú škoda mluvit
v sobotu jsem dělala pesto
Prosím ty, co nepoznají medvědí česnek od konvalinek, nechť nám to tu na venkově "nesekají kosou" a neplní tak pohotovosti nemocnic. Měli jsme tu do víkendu krásná zákoutí plná koberců konvalinek...a nezbylo skoro nic... takže nejenže jsou konvalinky jedovaté,ale už si jejich krásu a vůni, kdy v květnu rozkvetou nikdo neužije....
Recept na trojhránky mám už několikrát vyzkoušený a pekla jsem i tento víkend.