Foto: Magnet3p.cz
Grilování Češi milují a jeho popularita nijak neklesá. Podle průzkumu Spotřebitelského panelu GfK Czech za období od prosince 2020 do listopadu 2021, který je založený na detailních informacích o nákupech reprezentativního vzorku českých domácností, nakupuje průměrná domácnost produkty určené ke grilování více jak 5x ročně a v roce 2021 Češi za výrobky na gril utratili meziročně o 7 % více. Kupují si je přitom v průběhu celého roku, ale hlavní sezónu tvoří měsíce duben, květen, červen, červenec a srpen.
Před prvním grilováním gril pořádně vyčistěte
Pokud jste na podzim zanedbali čištění grilu, věnujte mu před první letošní grilovačkou zvýšenou pozornost. Začněte tím, že povrch grilu dobře otřete vlhkým hadrem a pohyblivé kovové části promažte olejem. Pokud používáte gril plynový, měli byste také zkontrolovat, jestli plyn někudy neuniká a jestli jsou všechny součásti, například ochranné kryty hořáků nebo odkapávací miska, v dobrém stavu. Důkladné vyčištění pak potřebuje grilovací mřížka nebo plocha. „Očistěte ji od připečených zbytků, a pokud je zrezivělá, otřete ji kovovým kartáčkem a poté promažte jedlým olejem. To je vlastně dobrý tip před každým grilováním, protože na mřížku pomazanou olejem se vám nebude maso tolik připékat,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu praktických potřeb pro grilování.
Čištění grilovací mřížky či plochy je důležité provádět po každém grilování už jen proto, abyste příště nejedli steaky či jiné pochoutky připravené na připečeninách. Musíte ale dbát na materiál, ze kterého je vyrobená, a podle toho vybírat kartáče. Máte-li mřížky či tály s nepřilnavou povrchovou úpravou, čistěte je pouze jemnými kartáči, abyste je nepoškrábali.
Vybavte se vhodným náčiním
Abyste si grilovačku užili co nejlépe a v pohodě, nezapomeňte se vybavit patřičným nářadím. Příborové vidličky totiž opravdu nejsou ono. „Kdo jednou vyzkouší profesionální grilovací náčiní, už na něj nedá dopustit. Manipulace s připravovaným jídlem je úplně jiná a náčiní ušetří kuchaři mnoho starostí. Obracení masa, párků nebo klobásek a zeleniny je díky kleštím daleko jednodušší, o nutnosti použít obracečku na burgery z mletého masa ani nemluvě. Díky delším rukojetím kleští a obraceček také kuchaře žár z grilu tolik nepálí do rukou,“ vysvětluje Daniela Jičínská.
Tip na recept: Slaninové závitky s chřestem
Ačkoliv my Češi nedáme dopustit na klasiku v podobě buřtů, klobásek, steaků a burgerů, umíme být při grilování i hodně kreativní. Opéci na grilu se totiž dá skoro všechno – maso, pečivo, sýry, zelenina i ovoce. A protože se zrovna nacházíme v sezóně chřestu, máme pro vás recept na delikatesu právě s touto gurmánskou zeleninou.
Co budete potřebovat?
- plátky slaniny (podle počtu strávníků)
- stonky chřestu nakrájené na třetiny (podle počtu strávníků)
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- rostlinný olej
Jak na to?
Smíchejte v misce koření a ve směsi zlehka obalte plátky slaniny. Stonky chřestu nakrájejte na třetinky a každou třetinku omotejte plátkem slaniny. Závitky napíchejte na špejle jeden za druhým. Mřížku grilu potřete zlehka olejem a závitky napíchané na špejli grilujte, dokud není slanina křupavá a chřest měkký. Pravidelně obracejte. Hotové naservírujte přímo na špejli jako špízy.
Pro pohodovou grilovačku
Sada grilovacího nářadí
Foto: Magnet3p.cz
Podložka na grilování
Foto: Magnet3p.cz
Dmýchadlo ke grilu
Foto: Magnet3p.cz
Konvice se 4 sklenicemi
Foto: Magnet3p.cz
Nový komentář
Komentáře
Už aby se zase venku udělalo pekne, tohle sychravé počasí nedělá mé pokožce ani psychice dobře. Já jsem ráda někde venku a to také na slunné počasí. Určitě se v česku dá dělat plno činností, ale já chci žít celý život v pěkné prostředí. Třeba tam, kde budu moct venku celoročně vařit.
Já už se nemůžu dočkat, až budeme mít pořádný gril. Teď máme takový ten maličký, kam se vejdou sotva dva kousky masa, takže je grilování dost zdlouhavé. Líbil by se mi velký gril na dřevěné uhlí, který jsem našla na https://www.avenberg.cz/k95-grilovani-grily-na-drevene-uhli , ale manželovi se zdá velký a taky náročný na údržbu. Nemáte ho někdo, jak je to s jeho údržbou, spotřebou uhlí atd.?
Pravdou je, že takové zahradní grily se toto léto opravdu hodily a jsem ráda, že jsme si jeden takový pořídili na zahradu ještě před začátkem sezóny. Protože to, co se dělo na začátku června, kdy byly tropické čtyřicítky a všichni sháněli jen grily, to bylo otřesné a až zvířecí.
Manžel bude mít letos 50 a já bych mu chtěla udělat radost. Napadlo mě koupit mu kvalitní gril. Rozhodně vím, že by měl být na dřevěné uhlí, ale podle čeho ho pak vybírat už moc netuším. Jste spokojení někdo s grilem na dřevěné uhlí? Nějaký kvalitnější z pevného materiálu?