DSC_0854.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Základ květákových placek je jednoduchý. Květák, sůl, vajíčko a mouka, strouhanka nebo ovesné vločky. A potom už je prostor pro fantazii. Hodí se do nich třeba kousky kuřecího masa, výborné je rybí filé a nejrůznější zelenina.

Suroviny

  • 500 g vařeného květáku
  • 3 vejce
  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 120 g sýra - skvělá je gouda, eidam, ale třeba i parmezán nebo Gran Moravia
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce čerstvých bylinek

Postup

Vařený květák rozmixujte nahrubo nebo nasekejte nožem. Přidejte vejce, strouhanku a nahrubo nastrouhaný sýr. Ochuťte solí a bylinkami. Hodí se i pepř.

Umíchejte těsto, které nebude téměř lepit. Smažte na malé vrstvě oleje z obou stran. Podávejte jako přílohu ke grilování nebo s brambory, bramborovou kaší, chlebem. Tyhle placičky chutnají skvěle i studené, hodí se tedy dětem na svačinu či na výlet.

Dobrou chuť přeje Elly.

Květáková polévka s batáty

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Zapečený květák s kešu oříšky

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Květákový mozeček s anglickou slaninou

3.jpg

Foto: Alena Kolaříková