Burčák se začíná objevovat už od 1. srpna do konce listopadu, na ten první si ale dejte spíš pozor, nebude se nejspíš jednat o nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR a legislativně by tedy neměl být nazývám burčákem.
První burčáky, které od srpna tak netrpělivě vyhlížíme, pochází z raných odrůd. Z bílých se jedná např. o Müller Thurgau, který patří mezi naše tradiční a stále populární odrůdy nejen pro výrobu burčáku, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, z červených zase o Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe. Z těchto raných odrůd se také většinou vyrábí Svatomartinské víno. V září a v polovině října dozrávají další odrůdy (např. Chardonnay a Veltlínské zelené), na přelomu října a listopadu ještě Ryzlink vlašský či rýnský.
Foto: Shutterstock
Co by vás na burčáku mělo odradit?
Znatelně nahnědlá barva, nepříjemný zápach (hniloba a zatuchlina) a výrazná alkoholická chuť, v níž převládá kyselina. Burčák se stále vyvíjí a mění se doslova každým okamžikem. Většina negativních vlastností tak pramení k toho, že je nesprávně uchováván, tedy v teple, na slunci, nebo jen neúměrně dlouho, a je proto prokvašený až příliš. Burčák navíc nikdy nesmí být ředěný vodou!
Skladování burčáku se nebojte, jen dodržujte pár zásad
Základem je koupit si množství nápoje, které vypijete ideálně do druhého dne. Nicméně je pitelný zhruba 3 dny od zakoupení (což se ale také odvíjí od fáze kvašení, viz výše). Je ovšem třeba dát ho do lednice nebo alespoň do chladného sklepa. Nižší teplota logicky zpomaluje proces kvašení. Nejspíše jste burčák pořídili v plastové lahvi (pro nápoj optimální), protože u ní můžete jednoduše nechat povolený závit, což je při skladování burčáku zcela zásadní. Jinak by mohl uvolňující se oxid uhličitý způsobit přetlak v lahvi, který vás může při otevření nepříjemně osprchovat, nebo v horším případě láhev roztrhnout a avantgardně vymalovat okolní stěny.
Proč pít burčák?
Burčák je nejen lahodný, ale také obsahuje četné množství kvasinek a vitaminů, zejména vitaminů skupiny B. Obecně má tato vitaminová řada pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů, kůže i nervové soustavy. Jedním z nich je také thiamin neboli vitamin B1, který podporuje srdeční činnost. Burčák napomáhá i pročišťovat trávicí ústrojí. Nicméně protože obsahuje o něco více alkoholu než pivo, s jeho konzumací buďte opatrní, jinak budete litovat. Zkvašená hroznová šťáva může ve velkém množství způsobit průjem a velká dávka sladkého alkoholu pak bolest hlavy.
Zdroj informací: tiskové informace, Vinazmoravyvinazcech.cz
Nový komentář
Komentáře
"Burčák neboli částečně zkvašený hroznový mošt Češi milují. Koupit si ho můžete také na Slovensku a v Rakousku" - milují ho i Moraváci a ten moravský můžete koupit na Moravě. A určitě víc než v Čechách!