O soje a produktech z ní toho bylo napsáno spousta. Tato rostlinka, která se k nám dostala ze zemí Dálného východu, je v Číně využívána již  5 000 let. Přesto jsou největším světovým vývozcem soji Spojené státy americké. Je to teplomilná, jednoletá luštěnina, která obsahuje velké množství bílkovin, škrobu i tuku.

Vědci přišli na to, že je rychlým zdrojem energie, proto byla mimo jiné podávána vojákům amerických jednotek za druhé světové války.

Kromě bílkovin, kterých obsahuje až 35 %, obsahuje také polysacharidy, vlákninu, vitaminy skupiny B, vitamin E, biotin, draslík, vápník, selen a železo. A to dozajista výčet výživově hodnotných látek není celý.

Soja však zároveň obsahuje látky, které brání trávení bílkovin, proto je potřeba soju před přípravou namáčet.

Pozitivní účinky:

  • pomáhá při ekzémech, vyrážkách i při překyselení žaludku
  • snižuje nepříjemné projevy přechodu u žen
  • snižuje hladinu krevních tuků
  • neobsahuje cholesterol
  • snižuje riziko onemocnění srdce, včetně infarktu
  • vláknina v soje obsažená má ochranné účinky na tenké a tlusté střevo
  • je vhodnou potravinou pro celiaky, neobsahuje lepek
  • působí jako rozbíječ žlučových kamenů
  • reguluje hladinu cukru v krvi

Výrobky ze soji:

  • sojová mouka - vyrábí se z pražených sojových bobů, neobsahuje lepek. Ale nelze pouze z ní připravovat jídla, musí se přidávat k jiným moukám.
  • sojový jogurt - vyrábí se ze sojového mléka a při jeho koupi důkladně studujte etiketu, nezřídka je do nich přidáván cukr.
  • sojové sýry - tofu – vzniká srážením sojového mléka. Je vhodný k dochucení, výborně přejímá chutě jiných potravin. Ochucené tofu je k dostání i v dobře vybavených potravinách třeba s příchutí česneku.
  • sojové sýry - tempeh – je to vlastně sojový plísňový sýr. Sojové sýry rychle podléhají zkáze, mají se skladovat při teplotách do pěti stupňů.
  • sojový olej – tento olej koupíte v běžných potravinách pod názvem rostlinný. Neobsahuje žádný cholesterol.
  • sojové maso – velmi bohatý zdroj proteinů, železa a vitaminů řady B
  • sojové mléko – vyrábí se vymýváním, vařením a pasírováním drcených bobů. K dostání je buď tekuté nebo jako rozpustný prášek.
  • sojová omáčka – výrobek ze soji, bez kterého si nedokážeme správnou “čínu” ani představit. V našich kuchyních opravdu zdomácněla.

Úprava masa – Máte dvě možnosti, jak připravit sojové maso. Buďto ho zalijete horkou vodou a necháte zhruba 25 minut bobtnat, nebo ho uvaříte v mírně osolené vodě zhruba 30 minut. Čím déle se vaří, tím je stravitelnější.

Víte, že výzkum prokázal, že u žen z Dálného východu, kde je soja běžnou součástí potravy, je mnohem menší výskyt nádorových onemocnění než u národů, kde se soja nekonzumuje v takovém množství?

Přes všechny příznivé účinky, které soja bezesporu má, se vědci v poslední době shodují na tom, že se sojou by se mělo opatrně přistupovat k výživě dětí. Kojenci by prý neměli dostávat soju vůbec, protože látky, které obsahuje, jim vážně narušují obranyschopnost. Avšak lékaři říkají, že sojové mléko je naopak výbornou náhražkou pro děti alergické na kravské mléko.

Soje byste se měli také vyhnout při onemocnění močových cest.

A jaké máte vy zkušenosti s touto zajímavou rostlinkou?

   
TÉMATA:
SEZONA