Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou, má v průměru 10-20 cm a dorůstá do výšky asi 10 cm. Vyskytuje se ve třech barevných kombinacích – žluté, bílé a zelené. A pozor, čím je plod mladší, tím chutnější.
A co s ním v kuchyni? Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou plněné patizony se slaninou anebo patizonová polévka.
Salát v jakékoliv variaci je králem studené kuchyně. Ovšem sám o sobě nemusí k obědu vystačit a je lepší ho doplnit například o zapékaný patizon se slaninou a parmezánem. Kombinací existuje nespočet a záleží jen na vás, jakým druhem salátu tuto nevšední pochutinu zkombinujete.
Foto: akademiekvality.cz
Ingredience k zapékanému patizonu:
- 3 patizony
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 100 g slaniny
- 250 g parmezánu
- 2 bio vejce
- bazalka
- sůl a pepř
- olivový olej
Ingredience doporučujeme v bio kvalitě.
Patizon rozpůlíme napůl a dužinu vydlabeme lžící. Na pánvi opečeme cibulku s najemno nakrájenou slaninou, později přidáme lisovaný česnek, malé kousky rajčat a dužinu z patizonu. Dochutíme solí a pepřem. Chvíli povaříme a následně přidáme i parmezán s bazalkou. Směsí naplníme vydlabané patizony, které následně polijeme vajíčky a zakápneme olivovým olejem. Takto připravené patizony přikryjeme patisonovou pokličkou a položíme je do zapékací misky. Podlijeme trochou vody a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde necháme zapéct po dobu asi 35 až 40 minut. Na posledních 5 minut pokličku odebereme a necháme rozpustit sýr, který vytvoří lahodnou křupavou krustu.
Nový komentář
Komentáře
Z něj je nejlepší zelí k pečenému masu. Stejně, jako z dýně nebo cukety.
miluju v trojobalu, tohle vyzkouším, díky za tip
Vypadá to efekně, ale bude se to blbě jíst, raději bych zapekla plátky. Jinak je pro mě patizon zelenina bez chuti, skoro jak cuketa, jen méně vodnatý. Rostly nám u plotu u kompostu, nejlepší byly zavařené malé plody jako okurky ve sladkokyselém nálevu, vypadaly dobře na obložené míse.
znám už dlouho a bud dělám plněný nebo nakrájený na plátky a obalovaný v trojobalu a smažený
Patizony znám, ovšem nikdy jsem je ještě nedělala takto vcelku. Ráda vyzkouším