man

Jedním z faktorů, které mají vliv na plodnost ženy i muže, je složení stravy. Vhodné potraviny ve vhodném množství dokážou pozitivně ovlivnit nejen kvalitu vajíček a schopnost oplodnění, ale i kvalitu a množství spermií. A také hormonální cesty ovlivňující schopnost otěhotnět a udržet těhotenství. Podrobné informace o vlivu potravy byly publikovány v knížce Fertility Diet Guide z pera dr. Nielse H. Lauersena. Obsahuje mimo jiné 5 potravin, které jsou klíčem k lepší plodnosti.

Mandle

Látky obsažené v mandlích pozitivně ovlivňují kvalitu a zdraví vajíček a z celkového pohledu chrání organismus, včetně rozmnožovacího ústrojí, proti volným radikálům (což jsou látky, které poškozují buňky). Dále omezují faktory, které jsou spojovány s tzv. nevysvětlitelnou neplodností.

Pšeničná zrna

Takové obyčejné obilí, řeklo by se. Podle výzkumů však dokáže snížit riziko potratů v časných fázích těhotenství. Látky obsažené v pšenici jsou také nezbytné pro tvorbu ženských pohlavních hormonů a pomáhají udržovat rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem.

Rajčata a cibule neboli „pizza“

Proč právě pizza? Lykopen obsažený v rajčatech je účinnější po tepelné úpravě rajčat. Podporuje zdraví a kvalitu spermií. Cibule, běžně přítomná na pizze, obsahuje selen, prvek nezbytný pro produkci zdravých spermií.

Řepkový olej

Řepkový olej je v české kuchyni běžná až obyčejná potravina. Z hlediska plodnosti je přínosem pro svůj obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou důležité pro vývoj zdravých vajíček. Tyto kyseliny se navíc podílejí na regulaci tvorby hormonů.

Mrkev

Obsah beta-karotenu činí z mrkve potravinu důležitou pro vývoj vajíčka, neboť beta-karoten je nutný pro tvorbu folikulární tekutiny, která tvoří živné prostředí pro zrající vajíčko. V organismu navíc z beta-karotenu vzniká vitamín A. Ten je nezbytný nejen pro správné vidění za šera, ale také pro otěhotnění jako takové.

Zdroj: www.zenska-neplodnost.cz