Znáte baklažán? Pokud ne, pojďte se s ním seznámit. Určitě jste už v prodejně zeleniny míjeli podivné fialové okurky. Tak to je on.
Lilek vejcoplodý neboli baklažán. Rostlina z čeledi lilkovitých, (příbuzná bramborám, rajčatům, paprice a tabáku). Pěstuje se pro podlouhlé plody s fialovou pokožkou a jemnou měkkou dužninou.
Tato stará kulturní plodina pochází z teplé Východní Indie. Odtud nastoupil baklažán svou cestu do Evropy, aby zakotvil v 15. a 16. století v Itálii a Španělsku a později se rozšířil po celém balkánském poloostrově. Ani oceán lilek nezastavil, a tak přesídlil do teplých krajů amerického kontinentu. U nás se objevuje někdy na začátku 20. století.
Ani s názvem to u lilku nebylo jednoduché. Staří Řekové nazývali fialový plod jablko bláznů, byli totiž přesvědčeni, že pokud se lilků přejíte, můžete přijít o rozum. Arabové mu říkali al-badindan, Avicena ho pojmenoval badihen a na Balkáně to byl patlžan. Jinde mu však říkají jednoduše vejcovitá rostlina (Eierfrucht, egg-plant, eggapple). V českých zemích to byl nejdřív patličan, patližan nebo batlažan než se ustálilo dnešní baklažán či lilek
Lilek lze s úspěchem pěstovat jen v teplých a slunných polohách. Tepelné nároky má obdobné jako paprika.Jeho plody, široké pět až deset a dlouhé do padesáti centimetrů jsou nejčastěji fialové ale mohou být i bílé, zelené nebo žluté.
Baklažán je vhodný jako dietní jídlo při žaludečních a střevních chorobách. Za zmínku stojí obsah některých látek v lilku, například vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, stopové prvky molybden, draslík, mangan a bor. Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu PP (nikotinamid) by si ho měli všimnout ti, kdo chtějí přestat kouřit. Lilek má velmi příznivé účinky při snižování cholesterolu v krvi..Obsahuje hodně železa a zinku, proto ho doporučují při chudokrevnosti. Dá se použít i v kosmetice, lépe se po něm hojí rány, masky z baklažánu čistí a omlazují pleť. Podle orientální lidové medicíny má prý i afrodiziakální účinky
Využití lilku v kuchyni je široké. Jeho energetická hodnota je 17 kcal ve 100 gramech, takže se hodí do dietních jídel. Uplatní se ve studené kuchyni, dá se tepelně upravovat jako samostatný pokrm (smažený v trojobalu), nebo v kombinaci s masem (skvělá musaka z lilků) nebo ve směsi s jinými zeleninami (lilek je nedílnou součástí zeleninového ratatoulie). Jedna malá rada, pokud lilek budeme smažit: méně nasákne tukem, pokud jeho kolečka před smažením namočíme na 10 minut do studené vody.
Vyzkoušejte omáčku z lilků, kterou můžete používat jako pomazánku na topinky nebo jako přílohu ke grilovaným masům. Lilek v celku dejte do trouby a pečte až dužina uvnitř změkne a na slupce se tvoří černé puchýře. Lilek rozkrojte a dužinu lžící vydlabejte do připravené mísy. Přidejte olivový olej, drcený česnek, sůl, bílý mletý pepř a pár kapek vinného octa. Dobře propracujte vidličkou a nechte vychladnout. Do hotové omáčky před podáváním vmíchejte hrst usekaných čerstvých bylinek (oregána, saturejka)
podle www.aif.ru a Cafe restaurant Sconto
Nový komentář
Komentáře
Baklažán mi chutí připomíná houby, které nemám ráda, takže ho taky moc nemusím.
hubajda — #19 u nás taky tak
lilek je geniální
me lilek nevadi ale muz jej nechce
Dobré!!!!!!!!!!!!
revka: Nekecej
To je trochu divný. Já tohle dělala vždycky, a vždycky mi taky baklažán chutnal, ale později jsem zjistila, že když to nedělám, je to furt stejný. Už na solení kašlu, jenom když dělám cosi spešl
Nikdy mi lilek moc nechutnal, než mi poradili nejdřív ho nakrájet na kolečka, osolit, nechat "vypotit" a pak ho zpracovávat po osušení dál. Teď je to má nejoblíbenější zelenina, mňam...
xenie: já to doma najdu a zítra
Petique: hoď to prosím do receptíků, díky
Veruška,Exupery: díky.
Sousedka dělá jakousi čínu, takovej mišmaš z cukety a lilku, je to bezvadně okořeněný a fakt dobrý. Možná to sem hodím do receptů.
Já ho miluju s rajčatovou omáčkou, jak ho dělají v Egyptě, ale bohužel jsem ještě nenašla doma ten správný postup, abych to taky tak uměla uvařit.
Petique: Dost velkej. Lilek je takovej molinatovej, cukína je taková hladká. Když se to ale upeče, tak se ty chuti trochu přiblíží.
Ta pomazánka je baba ghanoush a ještě by v ní měla bejt pasta Tahini ze sezamu.
Anonym: Syrovej neochucenej lilek opravdu moc chuti nemá, ale zkus ho upíct
Petique: lilek je lepší, cuketa je taková "jalová"
Jaký je chuťový rozdíl mezi lilkem a cuketou???
Pečené, smažené, grilované lilky prostě miluju
. Mńam a ta omáčka je fakt skvělá
Tesi me, kosmokosmo