626fbdb907083obrazek.jpg
Foto: Labeta

Potřebujeme:

  • 10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického
  • 1 zralé granátové jablko
  • 250 g třtinového světlého cukru
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové 

Postup:

Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky. Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce – květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni, a to nejlepší v sirupu. Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše – zrníčka i šťávu do hrnce na květy. Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant. Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte – úplně vyždímejte do poslední kapky vše co se povede – získáte tak silný základ na sirup. Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Po svaření části tekutiny, dochuťte zbylým cukrem. Není nutné použit všechen, řiďte se svou chutí. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá. Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.

Pampelišky i sedmikrásky také právě kvetou: 

Pampeliškový med 

image.pngFoto: Labeta

Sedmikráskový sirup

2.png (2.02 MB)Foto: archiv redakce