50 dkg hladké mouky
25 dkg másla
2 skleničky zakysané šlehačky
Uděláme těsto, přidáme trochu polohr. mouky. Sekáme sekáčkem 20 minut těsto - toto je důležité, dodržet (jinak se cukroví nepovede)!!!
Vykrájet tvary, potřít bílkem - vrchní část - a namočit do hrubého cukru.
Pečeme tak dlouho, až je cukroví růžové.
Velice dobré cukroví, i když dá zabrat - tím ručním sekáním. Cukroví se nám povedlo, když do cukroví kousneme a vevnitř máme vrstvičky, plátečky.
OŘÍŠEK v těstíčku
1/4 kg mouky
1/4 kg tuku
2 žloutky
3 lžíce vody
3 lžíce mléka
Uděláme těsto, vykrajujeme kolečka, které potřeme bílkem, pak dáme 1/2 oříšku a zmáčkneme k sobě. Pečeme cca 5-10 min., obalíme v mouč. cukru
A pozdravem Eva
Pravidla soutěže najdete ZDE (klikni).
Nový komentář
Komentáře
oříšek v těstíčku
sekané cukroví,když dá zabrat,tak to já ne,raději jednoduché
mnam mnam kdo me to upece a posle:o)
monca13: Díky, ten tvůj recept určitě vyzkouším.
vyzkouším
něco podobného jako ten oříšek jsem dělal loni na Vánoce a bylo to dobré
Orisek...- tento recept znam dlouha leta a mame ho radi, jen nepouzivam bilek, protoze mi pak nesla kolecka slepit.
A ten recept viz Monca 13 - testo se slehackou - nema chybu, vrele doporucuji.
Už to mám opsané a na víkend přijdou pomoct s pečením vnuci tak to určitě zkusíme
EVA: OŘÍŠEK v těstíčku, když to potřu bílkem tak mě to nepůjde přimáčknout, ten bílek bude klouzat nebo ne? Chtěla bych to zkusit.
určitě zkusím
zajímavé možná to zkusím
asi sjem detailista, ale po tom 20 minutovém sekání mám to těsto znovu uplácat dohromady a před vykrajováním uválet, nebo to vykrajovat z těch nasekaných cancourů, což teda nevím, jak by drželo při sobě....???
jojo asi je vyzkousime
A zakysaná šlehačka je cooo?
hm, ty oříšky v těstíčku vypadají dobře,ty zkusím...
Sekáček nevlastním, a nevím, co by tomu řekli sousedi, kdybych tak dlouho mlátila do těsta. A na čem se to vlastně seká, na dřevěném vále asi ne, že jo?
S cukrovím se hodně vyblbnu, ale sekáček nepoužívám.
Už jsem taky poslala svůj recept na cukroví, tak jsem zvědavá, kdy se objeví!
Dívala jsem se do Vaření na Ženě-in, myslela jsem, že tam ten "můj" recept určitě bude, ale je tam hodně podobný tomuto, ale bez sekáčku a bez robotu.
No a já tohle cukroví dělám takto:
400 g hladké mouky
250 g 100% tuku (IVA apod.)
1/4 l šlehačky (sladké)
Tuk nastrouháme na hrubším struhadle (je to za chvilku), ze všech 3 ingrediencí vypracujeme hladké těsto a dáme ztuhnout do ledničky. Vyválíme na cca 3/4 cm, vykrájíme menší tvary a dáme péct do dobře vyhřáté trouby (plech se nemusí vymazávat). Upečeme "do růžova" - aby bylo pečivo světlejší, dobu pečení z hlavy nevím. Ještě horké obalujeme ve moučkovém cukru. Cukroví se při pečení hodně nafoukne a krásně "lístkuje". Nezkoušela jsem to, ale určitě by bylo možné udělat i slanou variantu - potřít bílkem a posypat solí, kmínem, paprikou - no zkrátka něco jako slané tyčinky z lístkového těsta. Tohle těsto je ale křehčí než lístkové.
vypadá to zajimavě asi to vyzkouším