Foto: Shrimp Week
Dnes tu představujeme krásný nový koncept 1. ročníku Festivalu krevet, který bude od poloviny června. Viděla jsem, že s mořskými plody zřejmě nemáte problém. Musel jste si k nim najít cestu?
Jediné, k čemu jsem si skutečně musel chvíli hledat cestu, a myslím, že je to z celého mořského spektra jedna z nejnáročnějších chutí, byly ústřice. Když jsem je ochutnal poprvé, nebyl to úplně snadný zážitek. Taky, jak tu dnes správně řekl zakladatel celého tohoto konceptu, jedna věc je jíst dobré jídlo, a druhá věc je mít vůbec příležitost ho jíst. Nejen aby bylo dostupné, ale aby bylo v odpovídající kvalitě, a kvalita znamená chuť. A zároveň, aby to bylo za cenu, kterou si člověk může dovolit. Aby se z toho stala běžná potravina, a ne jen vzpomínka na to, jak si člověk jednou v životě dal ústřici.
Naštěstí, časy se mění...
Všechno se to proměňuje, já jsem u té změny byl, a stále to zraje, mění se i způsob uvažování. Ale pak to trvá často celou další generaci, než se třeba změní nějaký hluboce zakořeněný stravovací návyk. Vím, že se kdysi ve Skandinávii z nějakého důvodu vůbec nejedly houby. A i když už pak nic nebránilo tomu je jíst, tak protože je nejedli rodiče, děti je automaticky také nezařazovaly do jídelníčku. Takže jsem strašně rád, že se to spektrum chutí rozšiřuje. Od oblíbeného zabijačkového týdne, proti tomu samozřejmě nic nemám, až po koncepty jako je tento. Je skvělé mít možnost celý týden objevovat něco nového, vychutnat si to a potom třeba zjistit, kde se to dá za normální, slušné peníze koupit.
Vyhledáváte tedy příležitosti, kdy můžete takto dobře jíst?
Ano, vyhledávám. A hlavně, tyto akce jsou skvělé pro sběr informací. Protože vůni, chuť, atmosféru a prostředí člověk přes internet nepřenese. Komentáře jsou často stejné, moc vám toho neprozradí, takže tahle zkušenost naživo je k nezaplacení. Baví mě ten život v centru, když žijí jednotlivé městské části. Člověk pak narazí na seznam restaurací, objeví nové podniky… Například po posledním Mussel weeku jsem úplně náhodou našel další dvě místa v Praze, kde mají čerstvé mušle, a jsou výborné.
Takže jste opravdu gurmán. Rád zkoušíte nové věci. Nejste ten typ, který má svou oblíbenou hospůdku, kam chodí stále na to stejné?
No, vlastně to kombinuju. Jakmile se něco osvědčí, tak pak, když mám chuť na něco konkrétního, vím, kam jít. A díky všemu, co jsme zažili během covidu, se rozvoz jídla stal běžným i pro podniky, které by se dříve nad tím možná ofrňovaly. Takže když teď bydlíme v centru, občas si i něco objednáme. Ale je dobré vědět, odkud, protože krásné fotky mají všichni.
To je pravda, výběr je dnes opravdu velký. Jak často vaříte doma a dbáte i tam na kvalitní suroviny?
No, vařím tak často, že skoro vůbec, to řekněme rovnou. Takže gurmán ano, ale aktivní kuchař ne. Ne že bych to neuměl nebo mě to nebavilo, ale tak nějak nám to v rodině vychází jinak. Moje žena vaří výborně, ráda se o to stará. Já jsem většinou tak v presu, že bych si to ani neužil. Dětem nebo sobě udělám snídani, vajíčka na tisíc způsobů, různé rychlovky. Ale když bych měl vařit opravdové jídlo, potřebuji na to klid a čas. Nejsem typ praktického, každodenního kuchaře.
A když přijdou hosté, co je vaše specialita, na co jste pyšný?
Určitě bych začal dobrým poctivým vývarem. Možná nějaký toustík k tomu, nebo tatarák, ten umím namíchat opravdu dobře. Jsem spíš přítel takových těch menších dobrot, jednohubek. To platí i pro mořské plody, když jsou kvalitní suroviny, není potřeba s nimi dělat nic složitého. V jednoduchosti je krása. Mám taky oblíbený recept na vietnamský bůček, myslím, že jsem ho našel u Kamu. A od doby, co jsem objevil rýžovar, mě baví dělat rýži. I když bych ji zvládl udělat i klasicky, ale proč bych to dělal, když mám rýžovar.
A když jste zmínil, že vaše žena skvěle vaří, co od ní máte nejraději?
Moje žena je z Valašska, takže se nebojí přípravy masa různými způsoby, a dělá to s nadšením. Zná tradiční kuchyni, vyrostla v ní, takže ji umí "od podlahy", jak se říká. Ale zároveň se nebojí experimentovat, máme rádi asijskou kuchyni, latinskoamerickou, středomořskou…Z asijské dělá skvělé hovězí s hoisin omáčkou, Phočko, to je samozřejmě práce na celý den, ale ten výsledek stojí za to. Vždycky říkám, proč nemáme větší hrnec? Proč toho není na celý týden?
Super, a teď mi prozraďte, jaké máte plány na léto. Kde vás budou moci vaši fanoušci vidět? Chystáte se i na dovolenou? Na co se těšíte?
Ano, právě teď natáčím nový seriál, který by se měl začít vysílat na podzim. Bude to taková novinka, takže zatím o tom nemohu moc prozrazovat. Přes léto mě diváci uvidí na scéně Letních shakespearovských slavností, také na letní scéně Studia DVA, a v Obděnicích na faře, kde spolu s Miroslavem Bambuškem a kolegy Gottwaldem a Chmelou připravujeme scénický dokument o panu faráři Hladovi. A také budu natáčet jednu letní komedii, ale to je zatím také překvapení. Každopádně práce bude dost, takže divadelní diváci o mě přes léto nepřijdou. Ale nějaké volno si dopřeji, chystáme se na Fuerteventuru.
Budete surfovat?
No... to bych zatím tak úplně říct nemohl. Momentálně se na tom prkně držím spíš na všech čtyřech. Ale možná tohle léto přijde ten okamžik, kdy se konečně postavím na obě zadní.
Zdroj: Autorský článek
Nový komentář