šalvějový propletený chléb

Chutný chléb plněný šalvějovým pestem s česnekem, je velice praktický. Můžete z něj totiž utrhávat kousky, není potřeba ho řezat na plátky. Je tak voňavý, že neodoláte a utrháváte hned po vytažení z trouby. Nevěříte? Vyzkoušejte...

Suroviny

  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru
  • 350 ml vlažné vody

šalvějový chléb Hera

Náplň – šalvějové pesto

  • 1 hrnek natrhaných čerstvých lístků šalvěje
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 80 g nastrouhaného parmezánu
  • 125 g Hery máslová příchuť

Postup

Všechny suroviny na těsto dejte do robota a umíchejte nelepivé, hladké těsto. Přikryjte potravinářskou folií a nechejte hodinu kynout.

těsto

Mezitím si připravte šalvějovou náplň – pesto. Heru rozpusťte.

šalvějové pesto

Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte na hladkou směs.

šalvějové pesto

Vykynuté těsto rozdělte na polovinu. Každou polovinu zvlášť rozválejte na obdélník o velikosti asi 20 x 40 cm.

šalvějové pesto

Potřete pestem (to také rozdělte na poloviny). Nedotírejte až do okrajů. Nechejte asi 1 cm volné místo.

šalvějový chléb

Srolujte napevno a položte na vál, spojem dolů.

šalvějový chléb

Rozřízněte ostrým nožem podélně na polovinu.

šalvějový chléb

Propleťte spolu dvě rozříznuté části tak, aby řezná strana zůstala nahoře.

šalvějový chléb

Potřete rozpuštěnou Herou, posypejte trochou nastrouhaného parmezánu a dejte na hodinu dokynout po utěrku. Budete mít dva propletené „chleby“.

šalvějový chléb

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 – 40 minut. Dozlatova. Nechejte lehce vychladnout.

šalvějový chléb

Dobrou chuť přeje Elly a Pečení je radost.

Slané pochoutky k pivu i vínu

focaccia

plněné rohlíčky

pizza tyčinky

Zdroj fotografií: archiv magazínu, Alena Kolaříková, Pečení je radost

Reklama