DSC_0052.jpg (84 KB)

Dnešní salát vám může sloužit jako příloha k huse, kachně, kuřeti nebo klidně ke kusu vepřového či hovězího masa. Stejně úspěšní ale budete, když připravíte pouze salát, když budete mít chuť dát si den bez masa.

Hlavní hrdinkou tohoto salátu je černá čočka beluga. Malé černé čočky mají výbornou, lehce oříškovou chuť. Jejich výhodou je, že nenadýmají a čočka se nemusí předem máčet a přesto je rychle uvařená. Má velké množství bílkovin a také proto se hodí do dnešního salátu i v případě, že nepoužijete maso.

Suroviny

  • 400 g černé čočky beluga
  • 350 g dýně Hokkaido (už čistá váha, bez semínek)
  • 2 velké batáty
  • 3 červené cibule
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce oleje

Postup

Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Dejte do pekáče. Batáty oloupejte, také nakrájejte na kostičky, zhruba stejné jako dýně a přidejte k dýni do pekáče. Pokapejte olivovým olejem, ochuťte solí, pepřem a tymiánem. Promíchejte, přiklopte víkem.

Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, dokud nebudou batáty i dýně měkké. Jak dlouho to bude trvat, záleží na velikosti kostiček. Bude to trvat asi 20 minut.

Čočku beluga propláchněte a dejte do hrnce se studenou vodou. Nesolte! Vařte do změknutí. Sceďte a poté do čočky dejte trochu soli a čerstvě mletého pepře. Promíchejte. Můžete stejně jako do pekáče s batáty a dýní, přidat trochu tymiánových lístků.

Ve veliké pánvi si rozehřejte 2 lžíce oleje. Vsypejte na něj na půlkolečka nakrájenou červenou cibuli. Opékejte 4 - 5 minut. Přidejte 2 lžíce cukru krupice, promíchejte a nechejte cukr rozpustit. Zalijte balzamikovým octem. Opět promíchejte a nechejte asi půl minuty vyvařit. Cibuli přidejte do čočky.

Nakonec do hrnce s čočkou přidejte obsah pekáče, dýni i batáty. Promíchejte a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Co máte raději? Čočku, dýni nebo batáty?

Čočkový salát s cherry rajčaty

IMG_20190101_143626.jpg (94 KB)

Batátový salát s dušeným salátem a římským kmínem

X-201701181703517587.jpg (60 KB)

Dýňové noky s liškovou omáčkou

noky.jpg (126 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Reklama