V poslední době, asi s přicházejícím jarem, u nás doma frčí saláty. Nemám chuť vyvařovat, stát u plotny a nechat si utéct to krásné počasí. Proto vysypu z lednice různou zeleninu, nasekám, smíchám a obědváme. Když je velký hlad, doplníme salát pečivem, když malý, stačí samotný salát. Dnes jsem třeba dělala tento...
1 čínské zelí
4 rajčata
řapíkatý celer podle chuti
4 karotky
1 malá plechovka sterilované kukuřice
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji
mozzarella podle chuti
sůl a pepř podle chuti
trochu bílého jogurtu
1 lžíce majonézy
Čínské zelí nasekáme najemno a dáme do misky. Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme k zelí. Celer a mrkev nastrouháme nahrubo a přidáme do misky. Zasypeme kukuřicí.
Tuňáka lehce nasekáme, mozzarellu nakrájíme na větší kousky. Také přidáme do misky se zeleninou.
Můžeme dochutit solí, pepřem i jinými čerstvými bylinkami. Dokončíme přidáním bílého jogurtu a jedné lžíce majonézy. Kdo chce, může přidat i lžíci hořčice, dodá salátu zase trochu jinou chuť.
Podobný salát je u nás na stole celkem často. Jen přidáváme či ubíráme suroviny podle obsahu lednice. Místo čínského zelí můžeme použít ledový salát, přidat papriku nebo jarní cibulku. Jogurt můžeme nahradit zakysanou smetanou.
Jaké saláty jsou oblíbené u vás doma?
Nový komentář
Komentáře
tak to bych nejedla
zeleninové saláty můžu každý den a na jakýkoli způsob
elly — #3 jj, buď šunka, nebo tuňák, ale dobré je oboje
tento salát ráda vyzkouším
femme — #2 tak se šunkou to zkusím taky...mě tam hodně chutná ten tuňák...
dělám podobný, jen ještě přidávám na kostičky nakrájenou šunku a nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr
u nás je oblíbený salát z čínského zelí, kukuřice a jablíček - spojí se majonézou a bílým jogurtem, osolí, opepří bílým pepřem a nechá vychladit