salát

V poslední době, asi s přicházejícím jarem, u nás doma frčí saláty. Nemám chuť vyvařovat, stát u plotny a nechat si utéct to krásné počasí. Proto vysypu z lednice různou zeleninu, nasekám, smíchám a obědváme. Když je velký hlad, doplníme salát pečivem, když malý, stačí samotný salát. Dnes jsem třeba dělala tento...

1 čínské zelí
4 rajčata
řapíkatý celer podle chuti
4 karotky
1 malá plechovka sterilované kukuřice
1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji
mozzarella podle chuti
sůl a pepř podle chuti
trochu bílého jogurtu
1 lžíce majonézy

Čínské zelí nasekáme najemno a dáme do misky. Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme k zelí. Celer a mrkev nastrouháme nahrubo a přidáme do misky. Zasypeme kukuřicí.
Tuňáka lehce nasekáme, mozzarellu nakrájíme na větší kousky. Také přidáme do misky se zeleninou.
Můžeme dochutit solí, pepřem i jinými čerstvými bylinkami. Dokončíme přidáním bílého jogurtu a jedné lžíce majonézy. Kdo chce, může přidat i lžíci hořčice, dodá salátu zase trochu jinou chuť.

Podobný salát je u nás na stole celkem často. Jen přidáváme či ubíráme suroviny podle obsahu lednice. Místo čínského zelí můžeme použít ledový salát, přidat papriku nebo jarní cibulku. Jogurt můžeme nahradit zakysanou smetanou.

Jaké saláty jsou oblíbené u vás doma?

TÉMATA:
ZELENINA