image.jpgIlustrační foto: Shutterstock

Ingredience

(na 4 porce)

  • 60 g quinoy
  • 165 ml vody nebo vývaru
  • 40 ml olivového oleje
  • 350 g dýně hokaido
  • 1 špetka papriky – ideálně uzené (1 g)
  • 1 špetka soli (3 g)
  • 2 lžičky jablečného octa (10 ml)
  • 2 lžičky tahini (10 g)
  • 1/2 lžičky medu (4 g)
  • 1 špetka pepře (1 g)
  • 1 lžíce petržele (2 g)
  • 2 hrstě rukoly (či polníčku) (60 g)
  • 15 g dýňových semínek

    Příprava

Začneme uvařením quinoy. Tu nejprve propláchneme v horké vodě (nebude pak hořká) a necháme ji vařit v dvojnásobku vody přibližně 15–20 minut. Když už se quinoa vaří, můžeme si zatím připravit i dýni. Na 2 lžicích olivového oleje si na středním plameni opečeme na kostičky pokrájenou dýni. Měla by být nazlátlá. Opečenou dýni dáme společně se slitou quinoou do mísy. Přidáme ještě natrhanou rukolu, nebo pokud je pro vás moc výrazná, můžete ji nahradit polníčkem. Vynikající je pak nasekaná petrželka a dýňová semínka, která jídlu dodají šmrnc.

Aby byl salát kompletní, je potřeba připravit zálivku. Olivový olej smícháme se špetkou papriky (uzená je nejlepší), 3 lžičkami jablečného octa, 3 lžičkami tahini (sezamové pasty), 1 lžičkou medu, špetkou soli a pepřem podle chuti.

Zdroj receptu: Velká svačinová bichle

Možná se vám bude hodit i tento recept: 

image.jpgFoto: Shuterstock