POTŘEBUJETE:
Na 2 porce
- 500 g celých nevařených krevet
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- pepř
- hrst posekané hladkolisté petrželky
- 150 ml bílého vína
Salátová zálivka:
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce Bzeneckého bylinkového octa
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijónské hořčice
- sůl
- pepř
- 80 g uzeného lososa
- Salát lollo biondo
PŘÍPRAVA:
Syrové krevety můžeme připravit několika způsoby. Můžeme je marinovat celé, neoloupané a loupat je až po tepelné úpravě. Pokud chceme krevety vyčistit od střívka, jde to nejlépe v syrovém stavu. Z krevety oloupeme krunýř a odlomíme hlavu. Je pěkné nechat ocásek, ale je to jen na efekt. Pokud z krevet nechceme nic loupat při jídle, oloupeme krevetu úplně celou a lehce jí nařízneme záda. Střívko je uvnitř krevety jako taková černá nitka a jde docela dobře vyndat.
Syrové (šedé) krevety jsou na marinování nejvhodnější, protože za syrova nejlépe vstřebají všechny chutě. Z olivového oleje, citrónové šťávy a prolisovaných stroužků česneku si připravíme marinádu, lehce osolíme a opepříme a necháme pár hodin nebo klidně do druhého dne v lednici marinovat.
Omytý salát osušíme a natrháme na menší kousky. Ze zakysané smetany, bylinkového octa, oleje, medu a hořčice připravíme dresing, podle chuti osolíme a opepříme.
Marinované krevety dáme okapat na cedník, pokud pustily vodu. Rozpálíme pánev a přidáme lžíci olivového oleje, na pánev dáme krevety a zprudka je opečeme dorůžova. Podle velikosti krevet to trvá z každé strany asi 2 minuty. K růžovým krevetám přilijeme bílé víno, ztlumíme plamen a za občasného promíchání počkáme, až se odpaří alkohol, bude to trvat asi 5 minut.
Tip: většinou na pánvi moc šťávy nezůstane, ale pokud ano, smícháme ji se salátovou zálivkou.
Mezitím promícháme zelený salát se zálivkou, naservírujeme na talíře, přidáme kousky uzeného lososa a nakonec krevety.
Inspirujte se více než stovkou receptů s Bzeneckými octy a kouzlete s nimi jako světoví šéfkuchaři!
Nový komentář