cre.jpg
POTŘEBUJETE:

Na 2 porce

  • 500 g celých nevařených krevet
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • hrst posekané hladkolisté petrželky
  • 150 ml bílého vína

Salátová zálivka:

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce Bzeneckého bylinkového octa
  • 1 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijónské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 80 g uzeného lososa
  • Salát lollo biondo

PŘÍPRAVA:
Syrové krevety můžeme připravit několika způsoby. Můžeme je marinovat celé, neoloupané a loupat je až po tepelné úpravě. Pokud chceme krevety vyčistit od střívka, jde to nejlépe v syrovém stavu. Z krevety oloupeme krunýř a odlomíme hlavu. Je pěkné nechat ocásek, ale je to jen na efekt. Pokud z krevet nechceme nic loupat při jídle, oloupeme krevetu úplně celou a lehce jí nařízneme záda. Střívko je uvnitř krevety jako taková černá nitka a jde docela dobře vyndat.

Syrové (šedé) krevety jsou na marinování nejvhodnější, protože za syrova nejlépe vstřebají všechny chutě. Z olivového oleje, citrónové šťávy a prolisovaných stroužků česneku si připravíme marinádu, lehce osolíme a opepříme a necháme pár hodin nebo klidně do druhého dne v lednici marinovat.
cres.jpg
Omytý salát osušíme a natrháme na menší kousky. Ze zakysané smetany, bylinkového octa, oleje, medu a hořčice připravíme dresing, podle chuti osolíme a opepříme.

Marinované krevety dáme okapat na cedník, pokud pustily vodu. Rozpálíme pánev a přidáme lžíci olivového oleje, na pánev dáme krevety a zprudka je opečeme dorůžova. Podle velikosti krevet to trvá z každé strany asi 2 minuty. K růžovým krevetám přilijeme bílé víno, ztlumíme plamen a za občasného promíchání počkáme, až se odpaří alkohol, bude to trvat asi 5 minut.

Tip: většinou na pánvi moc šťávy nezůstane, ale pokud ano, smícháme ji se salátovou zálivkou.

Mezitím promícháme zelený salát se zálivkou, naservírujeme na talíře, přidáme kousky uzeného lososa a nakonec krevety.

Inspirujte se více než stovkou receptů s Bzeneckými octy a kouzlete s nimi jako světoví šéfkuchaři!

60e8102ee2284obrazek.png