salát

Roste vám na zahrádce šalvěj? Poradíme vám jak její lístky využít trochu jinak. Jako doplněk do skvělého protistresového salátu. Proč protistresového? Díky použitým surovinám.

Na salátu s opečenými jablky a oříšky se lístky šalvěje skvěle vyjímají. Navíc díky prokázaným látkám obsažených jak ve vlašských ořeších, tak v šalvěji je salát ideálně „protistresový“.

Ono ne nadarmo babička říkává „Ořechy jsou cérko dobré na nervy! “

Suroviny

salát

  • 5 šalvějových lístků
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 jablko nakrájené na tenké plátky
  • ledový salát, případně směs salátů

zálivka

  • 3 lžíce ořechového (nebo olivového) oleje
  • 1 lžička bílého vinného octu
  • špetka soli
  • pepř
  • 1 lístek šalvěje nadrobno nasekaný
  • 4 lístky šalvěje na ozdobu

Postup

Na pánvi nasucho orestujeme vlašské ořechy, asi 3 minuty na střední stupeň, přidáme lístky šalvěje natrhané na kousky a plátky jablek. Opékáme asi 7 minut, až jablíčka začnou chytat zlatou barvu.

Na zálivku dobře smícháme všechny ingredience.

4 zbylé lístky šalvěje osmažíme nasucho na pánvi.

Na talíře dáme natrhané lístky salátu, přidáme jablka a ořechy a křupavé lístky šalvěje.

K podávání je ideální náš oblíbený chleba bez hnětení – pro tentokrát jsem do něj přidala vlašské ořechy.

IMG_7782

Salát nejenže je neskutečně dobrý, ale je také velmi zdravý

Šalvěj má blahodárné účinky na naše trávení. Pomáhá proti plynatosti, stimuluje trávení a funkci žlučníku.

Má i celkově uklidňující účinky na náš organismus, například při nervovém vypětí, stresu a nespavosti.

A tento účinek ještě umocňují i vlašské ořechy, které jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů.

Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.

Saláty jsou skvělý doplněk nejen k letním grilovačkám

Hellmans

salaty

salát s pomeranči

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a redakce magazínu

Reklama