Roste vám na zahrádce šalvěj? Poradíme vám jak její lístky využít trochu jinak. Jako doplněk do skvělého protistresového salátu. Proč protistresového? Díky použitým surovinám.
Na salátu s opečenými jablky a oříšky se lístky šalvěje skvěle vyjímají. Navíc díky prokázaným látkám obsažených jak ve vlašských ořeších, tak v šalvěji je salát ideálně „protistresový“.
Ono ne nadarmo babička říkává „Ořechy jsou cérko dobré na nervy! “
Suroviny
salát
- 5 šalvějových lístků
- 100 g vlašských ořechů
- 1 jablko nakrájené na tenké plátky
- ledový salát, případně směs salátů
zálivka
- 3 lžíce ořechového (nebo olivového) oleje
- 1 lžička bílého vinného octu
- špetka soli
- pepř
- 1 lístek šalvěje nadrobno nasekaný
- 4 lístky šalvěje na ozdobu
Postup
Na pánvi nasucho orestujeme vlašské ořechy, asi 3 minuty na střední stupeň, přidáme lístky šalvěje natrhané na kousky a plátky jablek. Opékáme asi 7 minut, až jablíčka začnou chytat zlatou barvu.
Na zálivku dobře smícháme všechny ingredience.
4 zbylé lístky šalvěje osmažíme nasucho na pánvi.
Na talíře dáme natrhané lístky salátu, přidáme jablka a ořechy a křupavé lístky šalvěje.
K podávání je ideální náš oblíbený chleba bez hnětení – pro tentokrát jsem do něj přidala vlašské ořechy.
Salát nejenže je neskutečně dobrý, ale je také velmi zdravý
Šalvěj má blahodárné účinky na naše trávení. Pomáhá proti plynatosti, stimuluje trávení a funkci žlučníku.
Má i celkově uklidňující účinky na náš organismus, například při nervovém vypětí, stresu a nespavosti.
A tento účinek ještě umocňují i vlašské ořechy, které jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů.
Dobrou chuť přejí Bohyně kuchyně.
Saláty jsou skvělý doplněk nejen k letním grilovačkám
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a redakce magazínu
Nový komentář
Komentáře
šalvěj mám na balkoně