DSC_0451.jpg (85 KB)

Čočku beluga máte za dvacet minut hotovou. Můžete ji použít jako přílohu nebo hlavní jídlo, dokonce z ní vytvoříte skvělé pomazánky. Výborně chutná jako součást studených i teplých salátů. A jeden takový pro vás dnes máme.

DSC_0453.jpg (108 KB)

Použila jsem do něj kachní prsa a v receptu popsala úpravu syrových kachních prsou. Skvělou alternativou jsou kachní prsa, která koupíte už tepelně zpracovaná, metodou sous vide a jen je doma na dvacet minut dáte ohřát do trouby. A také proto, aby se jim vytvořila křupavá kůže. Maso je úplně křehké, určitě vyzkoušejte.

Suroviny

  • 350 g čočky beluga Menu Gold
  • 450 g dýně Hokkaido
  • 1 granátové jablko
  • 100 g lískových oříšků
  • 2 kachní prsa
  • trocha oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

Dýni Hokkaido omyjte, vykrojte semínka a nakrájejte na plátky. Není potřeba ji loupat. Plátky dýně osolte a opepřete z obou stran a dejte grilovat na elektrický gril. Nebo je můžete dát na plech a upéct v troubě, která se bude předehřívat kvůli dopečení kachních prsou.

DSC_0427.jpg (108 KB)

Čočku si dejte vařit do osolené vody, podle návodu na obalu. Budete ji vařit 20 minut, mezitím si připravíte kachní prsa.

Kachní prsa omyjte, osušte a ze všech stran osolte a opepřete.

Předehřejte si troubu na 200 °C a připravte si malý pekáč s víkem nebo zapékací misku s víkem.

Zahřejte si pánev, na kterou kápněte trochu oleje. Ale opravdu jen malinko, kůže na prsou pustí další tuk, není potřeba to s olejem přehánět. Jen aby pánev nebyla úplně suchá.

DSC_0437.jpg (113 KB)

Prsa dejte na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékejte asi 5 až 6 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se kůže nespálila. Otočte prsa na druhou stranu, a tu opékejte další 4 minuty. Ne déle, aby maso nebylo uvnitř suché, tedy tvrdé.

Po této době dejte maso do zapékací misky nebo pekáčku. Přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte do vyhřáté trouby. Tam je nechejte asi 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa je tato příprava lepší, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.

DSC_0443.jpg (107 KB)

Hotová kachní prsa vyndejte z trouby a nechejte v pekáčku odpočívat, dokud nepřipravíte zbytek pokrmu.

Uvařenou čočku sceďte. Dejte do velké mísy. Přidejte na kousky nakrájenou grilovanou nebo pečenou dýni, červená šťavnatá semínka granátového jablka a nasekané lískové ořechy. Promíchejte a ochutnejte. Možná bude potřeba ještě špetka soli a pepře.

Odpočinutá kachní prsa nakrájejte na plátky. Výpek, který bude v pekáčku, nalijte do čočkového salátu a promíchejte.

DSC_0455.jpg (108 KB)

Podávejte v misce nebo na talíři, salát a nahoře nakrájené plátky kachních prsou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čočkové nápady na našem magazínu

Pstruh na másle s červenou čočkou

DSC_0016.jpg (87 KB)

Novoroční čočka trochu jinak

cockovysalat.jpg (87 KB)

Čočka nakyselo se sázeným vejcem

cocka.jpg (141 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit