DSC_0061.jpg (114 KB)

Malé řízky chutnají skvěle teplé i studené. Proto se vám budou dobře jíst i mimo domov. Navíc se spolu se salátem dají pěkně přenášet v krabičce. 

Saláty z čerstvého zelí se navíc hodí pro aktuální roční období. Zelí obsahuje velké množství vitamínu C, ale také další užitečné vitamíny a látky. Podporuje imunitní systém a trávení. 

Na fotografiích k receptu vidíte ještě zajímavou a netradiční přílohu, lokše - bramborové placky.

DSC_0060.jpg (121 KB)

Suroviny

  • 1/2 větší hlávky zelí nebo 1 menší hlávka
  • 3 mrkve
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • majonéza
  • zakysaná smetana
  • sůl
  • černý pepř

na kuřecí řízečky

  • 400 g kuřecích prsou
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika

DSC_0059.jpg (122 KB)

Postup

Salát si připravte ideálně den před podáváním. Krásně se rozleží a zelí zkřehne.

Zelí zbavte nehezkých listů, vykrojte tuhý střed a nakrájejte na kousky. Záleží na vás, jestli na tenké nudličky nebo kusy zelí vložíte do krouhače jako my a zelí tak bude na drobné kousky. Mrkev oloupejte a zpracujte podobně. Nastrouhejte nahrubo nebo nakrouhejte. Obojí smíchejte dohromady.

Promíchejte spolu med, ocet, hořčici, 6 lžic majonézy, 6 lžic zakysané smetany, lžičku soli a trochu čerstvě namletého pepře. Metličkou vytvořte marinádu. Tu nalijte na zelí s mrkví a důkladně promíchejte. Podle potřeby přidejte ještě další majonézu a další zakysanou smetanu. Majonézy může být trochu více než smetany.

Když má coleslaw tu správnou konzistenci (správnou pro vás - někdo má raději více marinády, jiný má raději sušší variantu salátu), dejte ho odpočívat do lednice. Pár hodin, ale raději přes noc.

Kuřecí prsíčka nakrájejte na tenké plátky. Osolte a opepřete z obou stran. Vejce rozšlehejte se špetkou soli, přidejte mouku a sladkou papriku v takovém množství, aby vzniklo těstíčko na obalování kuřecích plátků.

Kuřecí plátky namáčejte do těstíčka a smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.

Podávejte se salátem coleslaw, případně s kouskem pečiva nebo s bramborovou plackou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Skvělé saláty na našem magazínu

Salát s fenyklem a lososem

salat6.jpg (84 KB)

Teplý podzimní salát se zelím a kapustou

salat3.jpg (131 KB)

Salát se sójou, fazolemi a kukuřicí

sojasalat.jpg (71 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit