Nad tímto nadpisem se každý pravověrný milovník čaje, orientovaný na východní čajové tradice, doslova otřese. Ještě před nedávnou dobou by bylo jeho znechucení pochopitelné. Nebývalo ničím neobvyklým, že do náplně čajových sáčků se používaly méně kvalitně zpracované čajové listy, nebo listy níže položené na větvičce čajového keře (za nejkvalitnější se považují vrcholový a nejbližší dva listy), častým zjevem byly i rozdrcené stonky, které čaji na chuti nepřidávají a hlavně – všudypřítomný čajový prach. Jednak prach vzniklý při samotném zpracování, který se z podřadnějších čajů, zbylých po pečlivém roztřídění, neodstraňuje a jednak prach vznikající při neopatrné manipulaci, dopravě a nesprávném způsobu skladování méně kvalitních čajů, již zabalených v sáčcích.
Jak poznáte kvalitní sáčkový čaj? Je to velice jednoduché a každá z vás si to může kdykoli vyzkoušet sama. Nepotřebujete k tomu nic jiného, než jeden čajový sáček, který se rozhodnete obětovat, a obyčejný list bílého papíru. Roztrhnete sáček, obsah vysypete na papír a lehce rozhrnete. Pokud čaj pochází od renomované firmy, měly byste mít před sebou drobounká stejnoměrná zrníčka rozdrceného čajového listu, jasné hnědočerné barvy, a co v žádném případě neuvidíte – je prach. Jestliže však už při rozbalení krabičky jednotlivě nebalených sáčků, nebo po odstranění papírového obalu u sáčků balených, najdete na dně krabičky či v papírovém obalu stopy po prachu, je to jasná známka toho, že tento čaj jste si neměly kupovat.
A jak je to s tzv. „ovocnými čaji“? Ovocný čaj je vlastně úplně nesprávný termín, pokud si ovšem doma v konvici nepřeléváte horkou vodou přímo třeba sušená jablka nebo hrušky. Většina lákavě barevných krabiček, hlásajících pestrými obrázky, že se jedná o ovocný čaj, obsahuje v drtivé části sušené šípky našich babiček a ibišek. Dále nepatrné množství rostlinných a bylinných přísad a pak už ve valné většině pouze aroma příslušného ovoce či ovocné směsi, v mnoha případech dokonce chemicky vyrobené. Dnes, při zákonné povinnosti uvádět složení výrobku na obalu, si to konečně můžete přečíst, většinou drobným písmem napsané, někde na dně krabičky.
Pak ovšem ještě existují čaje ochucené. Základem takových čajů by měl být skutečně pravý čaj, ať černý (tedy fermentovaný, rychle sušený horkým vzduchem), nebo zelený (nefermentovaný, pozvolna, přirozeně sušený). Takovým čajům se, v souladu se současnými požadavky svých zákazníků, nevyhýbají ani světově proslulé čajové firmy.
K nim patří například společnost AHMAD TEA LONDON. Její „ovocné čaje“, které nabízí v širokém sortimentu, obsahují pouze kvalitní směsi černého čaje, ochucené přírodními silicemi a výtažky z příslušného ovoce. Výsledkem je dobrý osvěžující nápoj s chutí černého čaje, který pouze svou výraznou vůní příslušného ovoce potěší vaše smysly. Ke klasickým ovocným druhům, které slouží k ochucení, patří například jablko, meruňka, jahoda, černý rybíz a malina. Z tropický druhů ovoce můžeme nabídnout třeba oblíbené mango. Zvláštní kapitolu tvoří třeba čaj s příchutí citronu (který obsahuje silice, takže samozřejmě není kyselý), jehož vůně je doplněna limetkou, malým citrónkem lehce kořeněné chuti, jaké jsme kdysi dováželi např. z Kuby. Podobně zajímavá je kombinace u nás zdomácnělé broskve s tropickou rostlinou s českým názvem mučenka. Pozor, nezaměňujte její anglický název „passion flower“ za „passion fruit“. To druhé je granátové jablko, které s příchutí námi dováženého čaje nemá nic společného.
Co je ale v nabídce Ahmad Tea, zprostředkované firmou Al-Namura, naprosto výjimečné a s čím se zřídka setkáte v nabídce jiných firem, jsou čaje ochucené kořením. Černý čaj se skořicí nebo s vanilkou vás okouzlí jak svou exotickou vůní, tak velmi příjemnou chutí dobrého čaje. Pokud se nebráníte pití čaje s mlékem, pak „vanilkový“ čaj s trochou mléka bude pro vás opravdovou lahůdkou.
Reklama