Zdroj foto: Shutterstock
Rozdílné teploty surovin
O rozdílech mezi kypřidly jsme psali ZDE. Naopak společným jmenovatelem kypřícího prášku a jedlé sody je to, že nedobře snáší velké rozdíly teplot mezi surovinami. Pokud tedy ve stejnou chvíli vyndáte ze špajzu mouku a z lednice vajíčka či máslo a ihned začnete s přípravou těsta, bude hrozit, že váš koláč bude po vytažení z trouby spadlý.
Odbornice na výživu proto radí veškeré suroviny před pečením vyndat na kuchyňskou linku alespoň 30 minut předem.
Na vině může být moc mléka
Pokud připravujete kynuté těsto, dávejte si kromě rozdílné teploty vstupních surovin pozor také na přílišné množství mléka. Pokud totiž do těsta přidáte nadměrné množství mléka, mouka ho nezvládne „vpít“ a moučník se tak srazí. Nejlepší je tedy mléko přidávat postupně a střídavě s moukou.
Krátké nebo příliš dlouhé šlehání
Dokonalé dorty, cupcaky, sušenky či jiné dobroty z třeného těsta závisí také na dobrém vyšlehání cukru a změklého másla. Aby byly zmíněné moučníky krásně nadýchané a vysoké, že třeba je dostatečně vyšlehat. Dokonale vyšlehané máslo s cukrem má světlou barvu. Dále v něm nejsou na první pohled znatelné krystalky cukru, ale po promnutí mezi prsty jsou ještě cítit.
Kypřidlo není zamíchané do mouky
Zásadité kypřidlo se musí dostat do kontaktu s kyselou surovinou. Tím dojde k chemické reakci, při které vzniká oxid uhličitý, jenž tvoří bublinky. Po kontaktu dochází k této reakci téměř okamžitě (u jedlé sody doslova okamžitě). Kypřidla je proto nutné důkladně rozmíchat v mouce, aby se snížil kontakt kypřidel s ostatními surovinami. Dále neotálejte také s pečením.
Zacházení s plechem
Těsto může spadnout také při neopatrném nakládání s plechem nebo formou. Pokud s formou například bouchnete, vytlačíte tím z těsta vzduchové bublinky, díky kterým těsto působí nadýchaně. Nejvíce náchylné jsou v tomto případě těsta se šlehanými vejci a cukrem do pěny.
Příliš brzké krájení
Pokud moučník nakrojíte příliš brzy po jeho vyndání z trouby, dojde k rychlé změně teploty, čímž se těsto srazí.
Zdroj info: karolinafour, womanonly, handletheheat
Nový komentář