Příroda je na barviva bohatá a jejich použití je návratem k našim kořenům. Už kdysi dávno se různé plody používaly například k líčení obličeje. Své využití ovšem mají i při krášlení oblečení a léto je k tomu ideální. Využívají se totiž květy, plody a listy nejrůznějších rostlin. Je ovšem třeba počítat s tím, že obarvené oblečení nebude nikdy tak sytě barevné jako s chemickými barvami. Ale zabavíte se už jen samotným sbíráním surovin.

Foto: Shutterstock

Před barvením je také třeba mít na paměti, že přírodní barvy lépe drží na přírodních materiálech, jako je bavlna, len, vlna či hedvábí. Oproti nim je polyester více porézní, a tak na něm barva méně ulpívá.

Jak na to?

Prvním krokem je důkladné vyčištění tkaniny, kterou tím připravíte k barvení. Hodí se k tomu například prací soda.

Ve druhém kroku je třeba si připravit surovinu či suroviny, kterými budete oblečení barvit. Může to být například:

  • zelí
  • červené fazole
  • cibule se slupkou
  • kurkuma
  • řepa
  • slupky z avokáda
  • špenát
  • listy či skořápky ořešáku
  • třezalka tečkovaná
  • borůvky
  • třešně

Za třetí je třeba potraviny nahrubo nakrájet, bylinky natrhat apod. Následně je třeba je povařit asi hodinu ve vodě a scedit. Výsledná kapalina je základem barvení.

Foto: Shutterstock

Aby barva na oblečení držela, je nutné látku namočit do fixátoru, respektive takzvaného mořidla. Tím je například kamenec a modrá či zelená skalice. Mořidlo je možné přidat při barvení, ale také do něj látku namočit předem a hodinu povařit.

Posledním krokem je samotné barvení, kdy se látka zcela ponoří do obarvené vody a nechá se několik hodin stát, klidně až do druhého dne. Občasné promíchání pomůže dostat barvu do všech záhybů. Někteří doporučují vodu s látkou nechat projít varem a odstavit. To ale nemusí být vhodné pro všechny materiály, zejména vlna by mohla zplstnatět. Pro efekt mozaiky můžete látku různě svázat či zauzlovat. Obarvené oblečení na závěr opláchněte a nechte uschnout.  

Foto: Shutterstock

Při barvení se vám budou hodit gumové rukavice a také si na něj nezapomeňte vyčlenit hrnec, který už nepoužíváte k vaření.

Čtěte také:

Reklama