Milé čtenářky magazínu Žena-in,
Chtěla bych ho koupit mámě na Vánoce, má jogurty velmi ráda, a tak si myslím, že by to byl vhodný dárek.
Vás se chci zeptat, jak náročná je příprava, jak vyrobené jogurty chutnají a jestli má smysl jogurtovač kupovat.
Milá Veroniko,
já si jogurty radši kupuji, ale předám to dál a mamince přeji dobrou chuť
Nový komentář
Komentáře
doma vyrobene jogurty jsou skvele, huste, hladke..mam jogurtovac etu a delam podle navodu:
litr polotucneho mleka ohreju na 80 stupnu, pri ohrevu v mleku poradne rozmicham 3 polevkove lzice plnotucneho suseneho mleka, po dosazeni teploty zchlazuji mleko na 42 az 45 stupnu (hrnec vlozim do drezu se studenou vodou), pote v mlece rozmicham kelimek bileho jogurtu (pouzivam olmu klasik), naleju do sklenicek, uzavru, dam do jogurtovace a za 6 hodin jsou jogurty hotove, jogurtovac se sam vypne a tak vetsinou delam jogurty vecer a rano je schovavam do lednice. Mohu jen doporucit.
Vivian: Už si nepamatuji přesně, právě minulý týden jsem jogurtovač po několikaletém ležení vynesla ke kontejneru, ale mléko se ohřívalo snad šest-sedm hodin, do mléka se dávalo také sušené mléko, párkrát se mi stalo, že místo jogurtu vznikla kyška - oddělená voda a zdrclé ostatní. Je pravdou, že jsem jogurtovač dostala jako novinku z trhu, možná od té doby už má jinou spotřebu elektřiny. Ale suma sumárum to vycházelo šul nul.
Kačena1: nevím, jaké energie máš na mysli, jde jen o ohřátí mléka (pár haléřů?). A vstupní surovinou je jeden jediný bílý jogurt, který koupíš za pár korun. Když děláš domácí jogurt podruhé, můžeš na něj použít ten svůj domácí, už nemusíš kupovat
, jedině když ho děláš za delší dobu. A pokud ho jíte celá rodina, pořád se vyplatí koupit jen jeden a dělat vlastní, než je pro všechny kupovat
Samozřejmě se to asi nevyplatí člověku, který sní maximálně jeden jogurt denně, ale pokud je to celá rodina jogurtomilů, pak se to vyplatí určitě.
Hned zítra vyzkouším jogurtík domácí!
jeruna: když ne krabicové, tak nějaké netrvanlivé? Asi jde o tu "trvanlivost", že?
Já jeden jogurtovač po komsi zdědila, ale bez návodu a zatím jsem ho nedokázala zprovoznit.
Poraďte mi prosím nějaký jednoduchý univerzální postup. Naše děti milujou Bílé pohlazení a to by se v tom mělo nechat docela dobře udělat.
Harantka: 8.
. Přesně jsi to vystihla. Některý věci jsou všude stejný
. Myslím si, že když se spočítá cena vstupních surovin + energie, je lepší si jogurty koupit. O hygieně nemluvě.
Jogurtovač je prostě nádoba která udržuje teplotu. Pro správný jogurt je optimální teplota 42°C, ale samozřejmě zvládne +- 5 °C.
Důležité je aby se surovina (mléko) zahřálo na těch 40, než se do jogurtovače dá, sám ten stroj to moc neohřeje. Další věc, je nutnost při opravdu živou jogurtovou kulturu, ne každý jogurt ji opravdu má, ať si píšou na obale cokoliv. Doporučuju ty velké bílé půl litrové a od české mlékárny.
Já osobně už jogurty nedělám, protože tu bílou vodu co prodávají jako mléko neuznávám a nechce se mi cpát zbytečně cukrem ze salka. Ale používám jogurtovač na výrobu bylinkových olejů, v teple se krásně vylouhujou a netrvá to tak dlouho.
yoda: není potom sladký??
já dělám jogurty úplně stejně ja vlčice.Stačí litr kvalitního plnotučného mléka,kondenzované a kelímek živého jogurtu,nechávám to již hotové v lednici a každý si nabere podle chuti.V létě to nemá chybu když je hodně ovoce.
Většina jogurtů je však přibarvovaná umělými barvivy a doplňována umělými příchutěmi a to už jsou ta horší E. Takže domácí jogurt, je určitě zdravější.
V jogurtech E bývají. Jenže některá E jsou suroviny, které člověk běžně doma používá (např. sladidla, přírodní barviva....apod.) Takže nejsou všechna E škodlívá a nezle šmahem všechny jogurty nebo jiné potraviny zavrhnout. Když si cukrovkář přisladí jídlo umělým sladidlem, tak je to jídlo taky éčkové. A v mléce žádná E nejsou. Mléko se konzervuje prudkým (ale velmi krátkým)zahřátím na velmi vysokou teplotu (tak, aby nedošlo ke znehodnocení bílkovin a vitamínů) a prudkým ochlazením. Je to vlastně ten nejzdravější způsob konzervace. Má jedinou nevýhodu, že se tím změní chuť mléka. Nicméně takové mléko je co do výživy stejně plnohodnotné (poud není ředěné), jako mléko čerstvé, ale vydrží déle.
Já si vzpomínám, že moje maminka dělala jogurt v normálním hrnci, který přiklopila... Nevím, jak to dělala, ale matně si vybavuju, že k tomu používala živý jogurt a mléko (echt od krávy, ne z krabice
), šoupla to do hrnce a ony se tam ty jogurtové bakterie nějak pomnožily a udělaly jogurt... Nic jako jogurtovač jsme nikdy neměli
, byl to obyč. hrnec nebo džbán, už nevím. A jogurt z toho chutnal skvěle, prostě jako opravdový jogurt
My si vyrábíme jogurty i bez jogurtovače. Přdehřejem troubu na min. teplotu (pokud jde tak zhruba 30 stupňů, pokud nelze tak na 50 a pak se nechá trochu schladnout). Smíchá se 1 bilý jogurt plus mléko plus kondenz. neslaz. mléko + kondenzované slazené mléko (co v jakém množství teď nevím). Směs se nechá v troubě přes noc, někdy stačí dát na topění. Do rána je hotový jogurt a je moc dobrý.
Předpokládám, že jogurtovač funguje na podobném principu. Takže bych určitě neváhala a koupila ho.
Jogurtovač doma taky máme. Dlouho jsme ho používali, ale nyní jsme přešli k "obchodové" formě jogurtu - ani nevim proc - zrejme kvuli tomu, ze jsme ho nestacili jist tak rychle (neb obcas se nam na poslednich sklenickach objevovala oranzova Saccharomyces cerevisiae). Pro velke konzumenty doporucuji.
Záleží na tom, z jakého jogurtu jako základu se v jogurtovači dělá, s Holandií a plnotučným mlékem jsem naprosto spokojená, jogurt je dobrý, hladký a hustý. A když začne řídnout, tak zase koupím nový do základu. Jinak vždy použiju jednu skleničku udělaného na další dávku. Prostě je potřeba použít jogurt s živou kulturou a pak je výsledek vynikající (a taky to přijde podstatně levněji). A když chci ochutit, tak je lepší tu marmeládu přidat ještě za tepla, líp se spojí ty chuti.
Beruška Elliah: není problém najít si zemedělce, co má doma krávu a máš mlíko bez éček, navíc mlíko takový, jaký má být, ne tu barevnou vodu, co kupuješ v krámě
, ohledně jogurtu, vyhledáš si takový, který má těch éček co nejmíň, stejně se do celého litru mlíka dává jen jedna až dvě polévkové lžíce, pak už používáš výhradně ten svůj jogurt, při další várce, takže těch éček tam máš míň a míň
jogurtovač jsme doma měli, ale po zkušenostech s přípravou a výsledkem ti ho neradím. Jogurt se mi nezdál tak dobrý, nehledě na neustálé vymývání skleniček. Jogurt, když už na to přijde, se dá klidně vyrobit doma i jinak.
já jogurtovač mám a nemůžu si ho vynachválit, jasně, že ti z toho vyleze jen bílý jogurt, ostatní příchutě si tam dodáš podle vlastní chuti. Máš ráda jahodovej, dáš tam jahody, nebo jahodovou marmeládu apd. příprava není náročná, stačí ti můíko, jeden jogurt s živou kulturou, sušené mléko. Z jednoho litru mléka máš 6 malých jogurtů - sklenička jako od přesnídávky a navíc, chutnají asi tak, jako jogurty kdysi, ted mu je nejpodobnější jogurt ve skenici od AGROCOL - prostě pravý klasický jogurt.
já jsem dost mlsná a domácí jogurty, co vyrábí tchán mi nelezou, mně totiž na těch kupovaných hrozně chutnají ty různé příchuti, jaké si doma nevyrobím. A navíc jím příchuti dle nálady, takže mně by ses moc nezavděčila