Foto:.Shutterstock

Jedno odpoledne jsem se tak nad ní zamýšlela a říkala si, ano, je to trvanlivá potravina, je to logické… Ale, dá se v nejhorším žít převážně z rýže? Hledala jsem, pátrala a nacházela!

Rýže totiž není obyčejná trvanlivá potravina. Je to totiž superpotravina s mnoha léčivými a blahodárnými účinky.

To mě přimělo uvědomit si opět, že nic na tomto světě není obyčejné. :-)

Rýži mám moc ráda, rýžové nudle i rýžové mléko, a v obchodech zaměřených na zdravou výživu můžete najít i další potraviny, jejichž základem je právě rýže.
Podle historie je to jedna z nejstarších kulturních plodin a v dnešní době celosvětově nejrozšířenějších potravin.

A i když jsme v našich končinách zvyklí především na tu bílou rýži, mnoha z nás zůstává utajeno, že existuje celá řada dalších druhů - černá rýže, hnědá rýže a dokonce i červená fermentovaná, která je oblíbená právě pro své doložené léčivé účinky.

Foto:.Shutterstock

Díky působení kvasinky Monascus purpureus je tento druh rýže přirozeným zdrojem látek nazývaných monakoliny a slouží jako přírodní léčivo k udržování správné hladiny cholesterolu v krvi.

Černá rýže je plodina, kterou znali v dávné a tehdy ještě duchovní Číně před více než 10 tisíci lety. Je skvělá pro svůj obsah výjimečných, zdraví prospěšných látek. Pokud tedy chceme dělat nějaké větší zásoby rýže, bylo by zdravé, kdyby to mohla být ta černá nebo hnědá, poslechněte si, co může dodat černá rýže vašemu tělíčku:

  • vitamíny (především vitamín E)
  • stopové prvky
  • vlákninu
  • minerální látky (např. měď, zinek či železo)
  • aminokyseliny
  • velké množství antioxidantů

Což se hodí v každé době, ale v této, kdy je téměř každý vyčerpaný, dvojnásob!

Černá rýže je doporučena nejen jako prevence srdečně cévních chorob a některých druhů rakoviny, ale navíc má velmi zajímavé protizánětlivé účinky.
Svým obsahem cenných látek umí eliminovat vznik cukrovky a má i velký vliv při boji s obezitou.

Mezi unikátní vlastnosti černé rýže patří i léčivé působení v případě alergií či dokonce astmatu.

Nutno podotknout, že i bílá rýže má svá pozitiva. Já osobně miluji jasmínovou rýži a z této rýže jsem dokonce pila i čaj a byl též vynikající, mohu jen doporučit. :-)

Foto:.Shutterstock

Léčitelé a přírodní lidé ovšem říkají, že pokud si chcete rýži opravdu vychutnat, zapomeňte na tu ve varných sáčcích či v té nejlevnější podobě, jelikož bohužel prakticky nic nepřináší. Tedy, hlad jistě zažene, ale nic navíc…

Podívejme se tedy blíže na hnědou rýži, kterou (když budete chtít) seženete také v obchodech zaměřených na kvalitní stravování - tato je podle znalců bohatá na zdraví prospěšné látky:

  • aminokyseliny
  • vitamíny
  • kyselinu felurovou
  • alantoin a škroby, které se starají o dobré zdraví těla i pokožk
  • minerály jako jsou hořčík, vápník, draslík, mangan, fosfor, zinek, železo, selen
  • vlákninu

Rýže obecně je ceněná jako bohatý zdroj sacharidů, vitamínů a proteinu. Rýžový protein, který je oblíbený zvlášť u sportovců, je známý tím, že chrání před vznikem srdečních onemocnění, jako i potíží spojených s funkcí krevního oběhu.

Pokud budeme hovořit o pokladu, jakým rýže opravdu je, nesmíme zapomenout na její kosmetické využití. Nejedna kosmetická společnost zaměřující se na čisté a přírodní báze již účinky této léčivé superpotraviny zná.

Foto:.Shutterstock

Rýže je totiž prokazatelně skvělá pro udržení hydratované pleti, a to především pro svůj obsah glutaminu a alaninu, svým jemným způsobem dokáže chránit pokožku před veškerými nepříznivými vlivy, zlepšuje schopnost hojení zánětlivých procesů i mechanických poškození. Je doporučena i při akné a ekzémech!
Rýže je krom již výše zmíněného léčivem i potravinou s názvem hypoalergenní, což jistě ocení mnoho jedinců s alergickými obtížemi.

Takže, mám-li to vše nějak jednoduše zhodnotit, zásoby rýže jsou skvělá věc, nastane-li problém, instinkt je správný! Můžeme si s její pomocí zajistit kvalitní potravinu i s minimálním přídavkem čehosi dalšího, je ale potřeba si ji dobře vybrat…

Reklama