Zdroj: vseokoreni.cz, ve spolupráci s Culina Botanica

Ingredience: 

  • 700 g filetu z lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce octa z červeného vína
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 citron
  • 2 lžíce konopných semínek
  • špetka soli
  • špetka mletého černého pepře Vitana
  • mangold či jiná salátová směs

Postup:

Nejprve jemně opečeme konopná semínka na suché rozpálené pánvi a vysypeme je do misky. Poté na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje, do které vhodíme nakrájenou šalotku. Opékáme ji asi 3 minuty. Do nadrobno nakrájené šalotky vmícháme ocet z červeného vína a směs promícháme. Přidáme cukr s hořčicí. Dokud se vše dokonale nespojí, mícháme. Ochutíme solí a pepřem. Glazé přelijeme do nádoby, kterou můžeme vzduchotěsně uzavřít, a vložíme do lednice na 30–60 minut k odležení.

Filety osolíme, opepříme a potřeme je z obou stran polovinou připraveného glazé. Na předehřáté pánvičce smažíme lososa na středním plameni asi 5–10 minut. Mangold nebo směs listových salátů jemně spaříme a servírujeme spolu s lososem. Rybu posypeme konopnými semínky a pokapeme glazé, můžeme dochutit citronem.

Na našem webu najdete i jiné „rybí“ recepty: 

Risotto se sušenými rajčaty a candátem

Pečená zelenina s rybím filé

Reklama