Tip na dnešní oběd je geniální. Rychlý, snadný a velice zdravý. Losos je dostupná ryba, které sluší krátká úprava na pánvičce nebo v páře. Když k němu přidáte svěží listy zeleného špenátu, tak máte chutný oběd za 15 minut. Nevěříte? Vyzkoušejte si to s námi!
Stačí když použijete ty nejlepší a nejčerstvější suroviny, které seženete. Chlazený lososový filet, křehké listy špenátu a pořádný český česnek. Do receptu můžete použít červenou cibuli jako já nebo také šalotku. Obě budou chutnat výborně.
Pro ozvláštnění chuti můžete použít ochucenou sůl. Třeba uzenou mořskou sůl nebo sůl s bylinkami. Opět jídlo trochu změníte.
Suroviny
- 4 kousky čerstvého filé z lososa
- 3 červené cibule
- 500 g čerstvých špenátových listů
- 3 stroužky česneku
- kousek másla
- sůl a pepř
Postup
Kousky lososa z obou stran osolte, opepřete.
Rozehřejte si pánev (máte-li grilovací, tak ta bude ideální) a dejte opékat lososa. Nejprve kůží dolů. Asi po šesti minutách ho můžete otočit.
Mezitím, co se losos opéká, tak ve druhé pánvi rozehřejte kousek másla. Do pánve vsypejte cibuli, kterou jste nakrájeli na půlkolečka. Cibule musí trochu změknout. Po chvilce přidejte nasekaný česnek. Ještě chvíli opékejte.
Losos je téměř hotový? Výborně. Do pánve s cibulí a česnekem přidejte špenátové listy, které lehce osolíte. Vypněte plotnu a přikryjte pánvičku poklicí.
Hotového lososa stáhněte z pánvičky na nahřátý talíř. Na pánvičce zbyla trocha výpeku. Přidejte na něj jednu naběračku vody, ideálně vývaru, když máte zrovna hotový, ale můžete klidně použít i trochu smetany. Zvyšte teplotu plotny naplno a nechejte částečně odpařit tekutinu. Rozpustí se v ní výpek z masa a tím se omáčka krásně dochutí.. Až se tekutina zredukuje asi na polovinu, vypněte plotnu a do pánvičky vhoďte kus studeného másla. Velice rychle rozmíchejte. Máslo vám omáčku částečně zahustí.
Na talíř naservírujte špenát s cibulí, na něj lososa a přelijte trochou omáčky z pánvičky.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Lososa miluju, ale je fakt, že ho kupuju, jen když je někde v akci a jinak ho nahrazuji pstruhem lososovitým z Lidlu.
Bébina — #7 Souhlasím, ryby jsou čím dál dražší, je nás doma 5, to jsou pálky. přitom jsou tak dobré a zdravé- nedávno s etu psalo, jak potřebujeme vitamín D. Na druhou stranu, nedávno jsem četla pozvánku na přednášku, nevím, jak s eto přesně jmenovalo, ale bylo to o tom, jeslti opravdu musíme pořád jíst ryby, když je jich čím dál méně a podílíme se na jejich vybíjení.....
Nejlepší je seznámit se s rybářem. Sladkovodní ryby taky špatné nejsou. Při těch cenách...kapr stokrát jinak... a když chytí třebas pstruha, candáta, štiku, sumce - neřkuli úhoře! Koukala jsem tuhle u nás z mostu nad řekou, jak pod ním tahá rybář rybu na udici. Byl to boj. Parádní pohled, to byl minimálně tříkilový kus!Tatínek často ryby nosíval, možná i proto se jim teď trošku vyhýbám
Mňam, lososa zrovna obědvám a obědvala jsem i včera. Jakoukoliv rybku stačí pokapat citronem, osolit, posypat kořením dle libosti a hodit na 10min. do trouby. Včera s bramborovou kaší a fazolkovými lusky, dnes jsem kaši vyměnila za rýži natural, protože tu by mi doma nejdeli. Jen kdyby byl levnější. A vlastně všechny ryby by mohly být. Ono je hezké doporučení, jezte 2x týdně mořskou rybu. Klidně bych i jedla, kdyby to ve výsledku pro celou rodinu nestálo za ten měsíc. 1-2tis. podle druhu ryby.
Suzanne — #5Mňam! Toho taky milujem. Vpodstatě by to mohla být jakákoliv ryba. Oblíbená nebo která je zrovna dostupná :-))
danca79 — #1 Dobře ho nahradí i pstruh lososovitý
danca79 — #1Já kupuju losos v Lidlu a tam bývá někdy v akci. Tak není až tak drahý myslím.
dala bych si
To je dobrota.
Kdyby byl losos levnejsi....