losos se špenátem

Tip na dnešní oběd je geniální. Rychlý, snadný a velice zdravý. Losos je dostupná ryba, které sluší krátká úprava na pánvičce nebo v páře. Když k němu přidáte svěží listy zeleného špenátu, tak máte chutný oběd za 15 minut. Nevěříte? Vyzkoušejte si to s námi!

Stačí když použijete ty nejlepší a nejčerstvější suroviny, které seženete. Chlazený lososový filet, křehké listy špenátu a pořádný český česnek. Do receptu můžete použít červenou cibuli jako já nebo také šalotku. Obě budou chutnat výborně.

Pro ozvláštnění chuti můžete použít ochucenou sůl. Třeba uzenou mořskou sůl nebo sůl s bylinkami. Opět jídlo trochu změníte.

Suroviny

  • 4 kousky čerstvého filé z lososa
  • 3 červené cibule
  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • kousek másla
  • sůl a pepř

Postup

Kousky lososa z obou stran osolte, opepřete.

Rozehřejte si pánev (máte-li grilovací, tak ta bude ideální) a dejte opékat lososa. Nejprve kůží dolů. Asi po šesti minutách ho můžete otočit.

Mezitím, co se losos opéká, tak ve druhé pánvi rozehřejte kousek másla. Do pánve vsypejte cibuli, kterou jste nakrájeli na půlkolečka. Cibule musí trochu změknout. Po chvilce přidejte nasekaný česnek. Ještě chvíli opékejte.

Losos je téměř hotový? Výborně. Do pánve s cibulí a česnekem přidejte špenátové listy, které lehce osolíte. Vypněte plotnu a přikryjte pánvičku poklicí.

Hotového lososa stáhněte z pánvičky na nahřátý talíř. Na pánvičce zbyla trocha výpeku. Přidejte na něj jednu naběračku vody, ideálně vývaru, když máte zrovna hotový, ale můžete klidně použít i trochu smetany. Zvyšte teplotu plotny naplno a nechejte částečně odpařit tekutinu. Rozpustí se v ní výpek z masa a tím se omáčka krásně dochutí.. Až se tekutina zredukuje asi na polovinu, vypněte plotnu a do pánvičky vhoďte kus studeného másla. Velice rychle rozmíchejte. Máslo vám omáčku částečně zahustí.

Na talíř naservírujte špenát s cibulí, na něj lososa a přelijte trochou omáčky z pánvičky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také