DSC_1069.jpg (124 KB)

Recept je snadný. U nás se do přípravy oběda pustily děti s tatínkem a výsledek byl výborný! Zkuste vaše děti v kuchyni také občas zapojit. Třeba teď, když jsou ještě prázdniny. 

Suroviny

  • 1 velký květák
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku sterilované kukuřice
  • 1/2 - 1 hrnek jemné strouhanky 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • majoránka
  • česnek podle chuti
  • špetka kmínu
  • podle chuti čerstvé bylinky - libeček, petrželka

Postup

Květák rozeberte na růžičky a dejte vařit do osolené vody, doměkka. Sceďte, nechejte okapat a rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.

Do mísy k rozmačkanému květáku přidejte vejce, sůl a koření s česnekem, podle chuti. Přidejte také okapanou sterilovanou kukuřici.

Strouhanku přidávejte po částech a míchejte. Směs musí držet pěkně pohromadě, neměla by moc lepit. 

Tvarujte placičky a smažte na pánvi s olejem nebo v lívanečníku. Z obou stran, dozlatova.

Placičky dejte z pánve na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.

Podávejte s vařenými brambory. Přidat můžete tatarskou nebo jinou omáčku, kečup, salát.

DSC_1068.jpg (129 KB)

Můj tip: Připravujete zároveň jídlo pro malé dítě? Sůl a koření přidejte úplně nakonec a předtím odeberte část směsi, ze které usmažíte pár placiček pro nejmenší. Až poté dokořeňte zbytek směsi pro dospělé.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tři chutné květákové recepty

Snadný květákový koláč

kvetak2.jpg (76 KB)

Květáková polévka s batáty

DSC_0527.jpg (109 KB)

Květákové placičky s goudou a nivou

placicky.jpg (139 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama