IMG_20220109_134015.jpg (173 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Do dnešního receptu jsem konečně vyzkoušela březové sladidlo - xylitol. Najdete ho ve spoustě fitness receptů. Ten dnešní samozřejmě není ani zdravý, ani dietní, ale proč si neušetřit trochu cukru v receptu. Komu doma chybí nebo nechce používat žádná alternativní sladidla, použije běžný cukr, množství podle chuti.

Suroviny

  • 1 balení křehkého těsta
  • 500 g polotučného tvarohu (vanička)
  • xylitol nebo cukr podle chuti
  • trocha vanilkových semínek z lusku
  • mražené nebo čerstvé ovoce (já jsem použila 200 g mražených borůvek)

drobenka

  • 100 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru

Postup

Hotové křehké těsto roztáhněte do kulaté koláčové formy. Podle velikosti můžete kus ustřihnout (střihám těsto rovnou s pečícím papírem) a dolepit kousek, který bude potřeba. Tvaroh oslaďte buď jako my xylitolem nebo cukrem. Rozetřete na těsto. Nahoru dejte ovoce. Suroviny na drobenku smíchejte a zasypejte ovocem.

Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova, trvalo nám to asi 45 minut a použila jsem horký vzduch.
Koláč chutná nejlíp, když ho necháte úplně vychladnout.

Švestkový koláč s mákem - jeden z nejoblíbenějších receptů

1.jpg (56 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Hraběnčiny řezy

2.jpg (118 KB)

Foto: Šárka Škachová

Tvarohovo makový koláč

3.jpg (74 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama