Foto: Alena Kolaříková
Do dnešního receptu jsem konečně vyzkoušela březové sladidlo - xylitol. Najdete ho ve spoustě fitness receptů. Ten dnešní samozřejmě není ani zdravý, ani dietní, ale proč si neušetřit trochu cukru v receptu. Komu doma chybí nebo nechce používat žádná alternativní sladidla, použije běžný cukr, množství podle chuti.
Suroviny
- 1 balení křehkého těsta
- 500 g polotučného tvarohu (vanička)
- xylitol nebo cukr podle chuti
- trocha vanilkových semínek z lusku
- mražené nebo čerstvé ovoce (já jsem použila 200 g mražených borůvek)
drobenka
- 100 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g třtinového cukru
Postup
Hotové křehké těsto roztáhněte do kulaté koláčové formy. Podle velikosti můžete kus ustřihnout (střihám těsto rovnou s pečícím papírem) a dolepit kousek, který bude potřeba. Tvaroh oslaďte buď jako my xylitolem nebo cukrem. Rozetřete na těsto. Nahoru dejte ovoce. Suroviny na drobenku smíchejte a zasypejte ovocem.
Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova, trvalo nám to asi 45 minut a použila jsem horký vzduch.
Koláč chutná nejlíp, když ho necháte úplně vychladnout.
Švestkový koláč s mákem - jeden z nejoblíbenějších receptů
Foto: Lenka Mastešová
Foto: Šárka Škachová
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Vypadá to skvěle a určitě to bude dobré.
Nutně potřebuji upotřebit jahody z mrazáku. Ráda koláč vyzkouším právě s jahodami. Jen asi to křehké těsto budu muset vyrobit sama. Já zatím viděla v obchodech těsto pouze listové. Ale je možné, že i toto je v nabídce, nevím, nedívám se po polotovarech...
Sbíhají se mi sliny, ale měla bych se krotit
Rychlý a ještě dobrý skvělá kombinace. Já jsem pekla o víkendu makovou rychlovku a měla úspěch. Tak příště vyzkouším, ovoce mám z loňské úrody v mrazáku.