brokolice s kuskusem

Když jsem své děti učila jíst brokolici, tak jsem vysvětlovala, že jde o sestru jejich oblíbeného květáku. Zabralo to a brzy si v jejich jídelníčku našla své pevné místo. S chutí z ní proto připravuji nejrůznější polévky, saláty, přílohy, kombinuji s masem.

Brokolice obsahuje velké množství vitaminu C, beta-karotenu, kyselinu listovou, minerální látky a velké množství vlákniny. Podle posledních studií brokolice ochraňuje lidské tělo proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

V obchodě nebo na tržnici vybíráme zdravé, tmavě zelené kusy, bez nažloutlých skvrn.

Doma stačí brokolici rozebrat na menší růžičky, povařit v osolené vodě (maximálně 10-15 minut) a přelít třeba holandskou omáčkou.
Jako přílohu často připravuji lehce povařenou brokolici, posypanou strouhaným sýrem a pár minut zapečenou v troubě.

Brokolice je skvělá...

  • zapečená s těstovinami
  • zapečená s lososem
  • zapečená s kuřecím masem
  • přelitá smetanovou omáčkou
  • přelitá bešamelovou omáčkou
  • ve studených těstovinových salátech

Velice oblíbený recept je u nás tip na rychlou večeři, kterou nosíte na stůl do patnácti minut.

Brokolice s kuskusem

1 brokolice
2 červené papriky
1 malá plechovka kukuřice
3 jarní cibulky i s natí
případně jiná oblíbená zelenina (pórek, mrkev, celer...)
kousek másla
trocha oleje
pár žampionů
200 g kuskusu

Brokolici rozebereme na malé růžičky. Papriku nakrájíme na kostičky, žampiony na plátky, cibulku na kolečka.
V hluboké pánvi (nejlépe ve woku) rozehřejeme trošku oleje, na kterém osmahneme lehce cibulku. Přidáme žampiony a asi pět minut dusíme. Přidáme zbylou zeleninu a kuskus.
To všechno zalijeme trochou vody a dusíme přikryté pokličkou asi 10 minut. Nakonec můžeme vmíchat kousek másla pro dobrou chuť. Dochutíme solí, případně trochou čerstvě mletého pepře či bylinkami podle chuti.

Toto jídlo je velice rychlé, chutné a plné vitaminů.

Dobrou chuť přeje elly.