pečivo bez kynutí

Upekla jsem výbornou sekanou a podávala ji k rajské omáčce. Velký kus sekané byl navíc, a tak jsem s ní chtěla pohostit nečekanou návštěvu. Ale doma ani kousek pečiva. Co teď?

Po chvilce u internetu jsem měla jasno - placatý „chleba“ na způsob italské foccacie bude to pravé!

Potřebujete

250 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mořské soli
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sušeného nebo čerstvého česneku
1 lžička pepře
2 lžičky čerstvých bylinek (použila jsem oregano, může být i tymián, rozmarýn...)
trocha oleje na vymazání formy nebo plechu

Postup

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Připravíme si pekáček, nízkou zapékací formu nebo plech. Já jsem zvolila keramickou formu o velikosti 30 x 30 cm.
Do mísy si dáme asi 150 ml vody a přisypáváme mouku, prášek do pečiva, sůl a nasekané bylinky. Můžeme podle potřeby přidat více vody, případně i mouky. Mělo by vzniknout pružné, lehce lepivé těsto.
To prsty namočenými v oleji roztáhneme na připravenou pečicí nádobu. Posypeme čerstvě mletým pepřem a sušeným česnekem.
Vrstva těsta nesmí být moc nízká (hlavně v krajích), jinak bude placka příliš tvrdá.
Pečeme asi 20–25 minut. Před koncem pečení můžeme posypat parmazánem. My jsme nesypali, a i tak se po placce jen zaprášilo!

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama