Někdy připravím jídlo pro celou rodinu, které pak máme k večeři okolo šesté hodiny. Když mě ale tlačí čas, zvolím rychlé jídlo pouze pro Toninku. Ta je naštěstí vděčný strávník, miluje maso, zeleninu, ovoce, prostě téměř všechno.
Snažím se připravovat jídlo z čerstvých, případně mražených surovin. Konzervy a instantní jídla používám minimálně. A tak, když si uděláme procházku do obchodu, koupíme maličký kousek vepřové panenky (či jiného vepřového masa) a dvě mrkve, využijeme suroviny, co máme běžně doma, tak je rychlý a skvělý oběd hned hotový...
Vepřová panenka s mrkví
kousek vepřové panenky
dvě mrkve
hrst těstovin
kousek másla
trocha soli
čerstvé bylinky
jako příloha: jakákoliv čerstvá zelenina
Podáváme s těstovinami a zeleninovou oblohou.
***
Momentálně mé dítě miluje brambory všeho druhu. Nejlépe nové, vařené ve slupce a opečené v troubě. To je potom velice snadný oběd, kdy přidám jen sklenici mléka k pití a je hotovo. Když se vám chce ještě vylepšovat, nabídněte dětem omáčku z bílého jogurtu s nasekanou pažitkou a kouskem česneku. Oběd bude hned zábavnější a chutnější.
půl balíčku surimi tyčinek
mražená směs baby karotka + zelené fazolkové lusky
těstoviny nebo rýže
sůl
Tohle jídlo jsme si zamilovali i my, dospělí. Krabí tyčinky nakrájíme na kousky a podusíme spolu s mraženou baby karotkou a zelenými fazolovými lusky (tuhle směs seženete v každém supermarketu). Dusíme asi deset minut a máme hotovo!
Podáváme s těstovinami nebo rýží. U nás k tomuhle jídlu nejvíce „jedou" čínské nudle.
***
A podobně u nás probíhá příprava většiny „dětských" jídel. Je to jednoduchá rovnice maso + zelenina + těstoviny (rýže, brambor). Pokaždé jiná kombinace, pokaždé jiná chuť...
Jak vaříte pro své děti vy? Máte své oblíbené recepty, nebo experimentujete jako já? Či snad nevaříte?
Nový komentář
Komentáře
ta panenka s mkrví je moc dobrá
vyzkouším
možná někdy vyzkouším
nemam male ditko
Všechny mé děti mají rády omáčky - paprikovou, koprovou, rajskou, cibulovou. Takže když si pospíším oběd je za půl hodiny.
breberka: Mám stejnou radu. Hlad a důslednost.
Plus samozřejmě - čím později člověk děti s těmahle lahůdkama seznámí, tím lépe.
Indiira: podle citace je to asi malý klučina, ten by o mekáči neměl mít zatím ani zdání, ne?
záleží, co nabídneš, přesně jak píše breberka
Indiira: Na to ti můžu říct jenom jedno "hlad je nejlepší kuchař".
Tak mám obavu,že by se mi moje dítě nad tím,co bylo uveřejněno vysmálo a mě zbyly oči pro pláč.Nejen panenka,ale i zelenina jsou dnes drahé a pak bych si to mohla sníst klidně sama o můj drahý hošíček by mě stejně přesvědčil,že nejlepší jsou "nudvičky"(těstoviny) a palačinky a uplně nejlepší je pica a mekáč.....nevím,jaké máte zkušenosti vy,ale moje snaha o kvalitní výživu dítěte padla za vlast.......
elly: Dělám to podobně jako Ty. Akorát se snažím, aby to bylo jedlé i pro mě (rozhodně se odmítám jen tak něčím odbývat) a aby to všechno bylo v jednom hrnci nebo teda maximálně příloha v druhém. Z masa střídám vepřové, telecí a kuřecí (nejčastěji), občas vytáhnu z mrazáku i rybu. Marta miluje kuřecí vývary a já ostatně taky - kuřecí stehýnka a spousta zeleniny se nasype do hrnce, zaleje vodou a můžem si jít půlhoďky hrát.
Když jí do toho dám pak pořádnou porci těstovin, tak je z toho kompletní jídlo. Velmi oblíbené jsou u nás taky varianty na svíčkovou (maso podušené s kořenovou zeleninou, kterou pak rozmixuju a přidám zakysanku) nebo kuřecí maso dušené s rajčaty. A nové brambory jsou teď taky v kursu - ale já jsem línější
, takže je krájím na plátky syrové a strkám do trouby rovnou (trochu posolené, případně i s troškou česneku). Kebinka si to pak máčí do zakysanky a požírá k tomu rajčata na kila. Zaručený úspěch mají gnochi s jakoukoliv omáčkou (třeba špenát podušený na cibulce a - pro změnu - zakysanka).
Taky se snažím pro naši desetiměsíční dcerku vařit doma. Kupované jídlo ze skleničky má jen málokdy. Už mi to také připadá stále stejné maso+zelenina + rýže nebo těstoviny. Dneska jsem jí poprvé udělala bramborovou kaši s taveným sýrem a se šunkou. Chutnalo jí to. Zítra asi zkusím šunku, sýr a těstoviny.
elly: no prohřešek to asi takhle v malém množství nebude, ale rozhodně bych to nedávala jako inspiraci pro ostatní děti. Nehledě na to, že pro ty dvouletý prcky vůbec nejsou vhodné ani "čisté"mořské ryby a živočichové-jsou to silný alergeny, když nic jinýho
Ale ostatní recepty jsou
Pajinka: zase na druhou stranu, pokud je má dvouleté dítko na jídelníčku jednou za čtvrt roku a ještě jsou v jednom jídle tak 1 - 2 kusy, tak to žádný extra prohřešek nebude...
elly: zrovna včera jsem pro nás dělala pomazánku a vůbec poprvé se podívala, z čeho jsou - spousta chemie, umělá sladidla
tatulah: výstižné
elly: protože je to umělá hmota
Pajinka: proč ne surimi?
surimi bych asi tak malému dítěti nedávala
, ale jinak je to jasné - kombinace používáme stejné - příloha, trošku masa (kuřecí nebo rybí) a zelenina - nejlépe vše v jednom hrnci, chutě se krásně prolinou a je to jednodušší na přípravu i úklid
No, Tereza miluje špenát, dušenou mrkev, rajskou ...těstoviny se vším možným, ale prostě mi to fakt někdy připadá pořád dokolečka dokola