Dali jste se na odlehčovací jídelníček a občas nevíte co si připravit ke snídani? Inspirujte se dnešním snadným, velice rychlým a variabilním receptem na hrníčkovou snídani. Hotový za pár minut v mikrovlnce. Dáte si raději sladký nebo slaný?
Když jsem poprvé zahlédla zmínku od „mug cake“ - koláček z mikrovlnky, tak jsem začala pátrat, o co vlastně jde. Na facebookové skupině „Jak na to“ zkouší holky mnoho různých obměn a pár z nich mě opravdu hodně zaujalo.
Spěcháte-li ráno a chcete se kvalitně najíst, připravte si „mug cake“. Může být sladký i slaný, i když převládají jeho sladké varianty. K ovesným vločkám musíte kromě vajíčka přidat i nějakou tekutou složku - jogurt, tvaroh, vodu, sójové nebo jiné ořechové mléko.
Další úpravy jsou na vaší chuti a fantazii. Výborně se hodí banán, borůvky, maliny, jahody, skořice, kokos, různé oříšky, suché plody...
Hotový „mug cake“ vyklopte na talíř a ještě můžete přelít jogurtem a posypat ovocem.
Základní „mug cake“
- 5 lžic ovesných vloček
- 1 vejce
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- 5 lžic jogurtu
- 2 lžičky medu
Všechny suroviny smíchejte, vytvořte těsto. Dejte do hrníčku.
Hrníček vložte do mikrovlnné trouby na 3 - 4 minuty, při výkonu 800 W.
Citronový „mug cake“
- 40 g vloček
- 3 lžíce tvarohu
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička medu
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- 1 vejce
Smíchejte a v hrníčku dejte do mikrovlnné trouby, na 2,5 minuty. Na dno hrníčku ještě můžete dát plátek citronu a do těsta nastrouhat citronovou kůru.
Banánový „mug cake“
- 4 lžíce vloček
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 1 vejce
- 1 banán
Těsto dejte do hrníčku a na 3,5 minuty do mikrovlnné trouby.
Foto: Eliška Dobešová
Vyzkoušejte také:
Nový komentář
Komentáře
Skvělé tipy
Výborná snídaně, díky za inspiraci
Rikina — #35 Zrovna ovesné vločky jdou sehnat bezlepkové – oni totiž lepek obsahují jen proto, že je zpracovávají provozy, kde se dělá s moukou. Takže stačí sehnat vločky z "čistého" provozu.
gerda — #32 Vím, že to myslíš dobře. Ale ovesné vločky akceptuju maximálně jako surovinu do lívanců, a i v této podobě je nemusím mít často. Prostě a jednoduše mi to nechutná. A protože svět není spravedlivej, u mojí sestry, která si ovesné vločky radostně dávala k snídani každé ráno a měla pocit, jak se stravuje zdravě, našli doktoři nesnášenlivost lepku, takže jí všechny obiloviny včetně vloček zakázali. A taky pečivo a těstoviny a asi milion dalších věcí. A protože se to prý může vyskytovat i v příbuzenstvu, mám "naději", že až dojdu k lékaři, může u mě zjistit totéž. Ne že bych se tam chystala, ale jako argument, proč nejíst vločky, mi to vyhovuje.
Rychlé a chutné.
ToraToraTora — #26 Řekni to lidem pracujícím na směny. Budou Ti vděční.
Rikina — #31drž se mého receptu, horká voda je za pár minut, vločky zalité tou vodou taky. Přimícháš co chceš - banán taky nedá práci - a máš dobrou a vydatnou snídani. Můžeš si to dát do zašroubované skleničky a jíst, až budeš mít chvilku času. Jí se studené, tak prodleva nevadí. Kdo chce, hledá způsoby....
ToraToraTora — #26 Hlavičkou o hřebíček - před 20 minutama jsem přišla domů z práce. Je půl desáté, ráno vstanu v pět. Kdy, kurňa, nemám bejt líná si přivstat a jít dřív spát? Jistě, komplexní změna života. Ovšem pracovat musím, živit mě nikdo nebude, a tady ve vsi je práce poskrovnu a mizerně placená. Proto dojíždím a zabírá to fůru času, a nestíhám se tedy "učit zdravě jíst".
Takže já se jdu teď nezdravě najíst, protože mám strašnej hlad, a ráno vyletím z domu tak, abych stihla vlak, a rozhodně nebudu patlat mug cake, ani jiné podobné věci, neb by mě to zdrželo a ten vlak by mi ujel. Jádro pudla je mi venkoncem známo. Nejsem sama, komu je známo. Ale všechny jsme na tom podobně, furt v kole, nestíháme, a na rady o změně života reagujeme popudlivě.
já taky mikrovlnku na přípravu jídel nepoužívám
je to diskutabilní....v mikrovlnce....část moudrých tuto vymoženost odsuzuje :-(
to vypadá lákavě
ToraToraTora — #26Já třeba teď s jídlem nespěchám, ale zase mám problém jíst "v klidu". Když jsem sama doma a obědvám, tak prostě nevydržím sedět u stolu a NIC nedělat jen jíst :D Připadá si strašně divně
elly — #23 To je právě to, proč někteří lidé nikdy nezhubnou a nenaučí se zdravě jíst. Nestíhám znamená jen, že jsem líná si přivstat a jít dřív spát. Bohužel to někdy bez komplexní změny života nejde. Já vím, že jsi tu větu myslela trochu jinak, ale zaujala mne svým skrytým a nevyřčeným jádrem pudla.
elly — #18 50 g vlocek k SVACINCE pro drevorubce bude!
gerda — #22 no vidis - a ja klidne dejboze snidani vynechavam, pokud nemam hlad.
ToraToraTora — #20ono jde spíš o to, že když člověk ráno spěchá a nemá čas si chystat něco složitého. Jíst by se určitě mělo v klidu. Ale věřím, že to je pro hodně lidí spíš jen přání a fakt ráno nestíhají. Když jsem ještě dělala v "normální" práci, kam jsem jezdila brzo ráno busem, tak jsem si raději chystala snídani sebou a snědla ji až v klidu v práci, než jsem začala pracovat.
Eva_Fl — #16Hele, pořád je lepší zalít horkou vodou polévkovou lžíci vloček, chvilku počkat, zamíchat do toho 3 lžíce bílého jogurtu a osladit to banánem, než si namazat chleba a navrstvit tam třeba salám. (Anebo nedejbože vynechat snídani, to je ze všeho nejhorší). Určitě se z toho neztloustne tak, jak z toho chleba. Protože vločky zabrání tomu, abys měla za hodinu další hlad. Funguje to, leta takhle snídám a vydržím s tím dlouho. Figuru mám tak akorát na svůj věk, žádná obezita. Držím se. Navíc jsou vločky blahodárné na kvalitu vlasů i pleti, pro zažívání - a ještě mi to opravdu chutná. Směs už nesladím ničím jiným, než tím banánem. Do mikrovlnky bych to necpala, stačí ta vřelá voda, vlnění z jídla sebere to nejlepší. Kašovitý vzhled neřeším.
elly — #11No jo, ale to je vysvětlivka, to není název. Já mám ve složce recepty na všelijaké buchty v mikrovlnce dělané a mám to tam všecko česky. Nechápu, proč se tady musíme všichni tvářit světově, když bydlíme ve svém. Ale vím, že je to hrách na zeď, ono je to už stokrát přemlácené. Ovšem, vždycky mě to naštve. Navíc - "koláček" z mikrovlnky je podle mě celkem nepadnoucí překlad, koláč je přece placatý a ne něco ve sklenici nebo hrnku.
Dovolovala bych si rozporovat větu, že je to vhodné, pokud spěcháte a potřebujete se kvalitně najíst....
Pokud spěcháte, nikdy se kvalitně nenajíte. A to ani kdyby vámt o na fejsbůčku řeklo tisíc lajků
ty maliny na obou snímcích jsou co ? Plesnivé nebo jen nasypané zmrzlé ? Jestli to první,pak hnus jestli to druhé,no jíst zmrzlé maliny, nablemtané a rozmáčené, mi nepřijde zrovna chutné !! Kde udělal výživový poradce chybu ??