mug cake

Dali jste se na odlehčovací jídelníček a občas nevíte co si připravit ke snídani? Inspirujte se dnešním snadným, velice rychlým a variabilním receptem na hrníčkovou snídani. Hotový za pár minut v mikrovlnce. Dáte si raději sladký nebo slaný?

Když jsem poprvé zahlédla zmínku od „mug cake“ - koláček z mikrovlnky, tak jsem začala pátrat, o co vlastně jde. Na facebookové skupině „Jak na to“ zkouší holky mnoho různých obměn a pár z nich mě opravdu hodně zaujalo.

Spěcháte-li ráno a chcete se kvalitně najíst, připravte si „mug cake“. Může být sladký i slaný, i když převládají jeho sladké varianty. K ovesným vločkám musíte kromě vajíčka přidat i nějakou tekutou složku - jogurt, tvaroh, vodu, sójové nebo jiné ořechové mléko.

Další úpravy jsou na vaší chuti a fantazii. Výborně se hodí banán, borůvky, maliny, jahody, skořice, kokos, různé oříšky, suché plody...

Hotový „mug cake“ vyklopte na talíř a ještě můžete přelít jogurtem a posypat ovocem.

Základní „mug cake“

  • 5 lžic ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • 5 lžic jogurtu
  • 2 lžičky medu

Všechny suroviny smíchejte, vytvořte těsto. Dejte do hrníčku.

Hrníček vložte do mikrovlnné trouby na 3 - 4 minuty, při výkonu 800 W.

mug cake

Citronový „mug cake“

  • 40 g vloček
  • 3 lžíce tvarohu
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 vejce

Smíchejte a v hrníčku dejte do mikrovlnné trouby, na 2,5 minuty. Na dno hrníčku ještě můžete dát plátek citronu a do těsta nastrouhat citronovou kůru.

Banánový „mug cake“

  • 4 lžíce vloček
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 1 banán

Těsto dejte do hrníčku a na 3,5 minuty do mikrovlnné trouby.

Foto: Eliška Dobešová

Vyzkoušejte také:

Uložit