Obiloviny hrají prim
Základ snídaňové kaše tvoří zpravidla obiloviny, jako jsou oves, pohanka, špalda či jáhly, které obsahují všechny potřebné živiny. Jsou výtečným zdrojem komplexních sacharidů, které dodají tělu energii pozvolna a nepřepadne vás po nich rychle hlad či chutě na sladké. Kašemi vhodného složení tělu dodáte bílkoviny i žádoucí vlákninu. „Kaši si můžete připravit sami či zvolit již hotovou variantu v sáčku z různých semínek, obilovin či pseudoobilovin. Jen v našem sortimentu můžete narazit na výběr z ovesných, pohankových, chia, rýžových či vícezrnných kaší a nechybí ani varianty kaší s nějakou nadstavbou například kaše proteinové, bez lepku či bez přidaného cukru. Každá surovina dodá tělu jiný poměr živin, vitamínů či minerálních látek“, uvádí Mgr. Monika Vokřínková ze Semix Pluso. Nejrozšířenější surovinou, ze které lze kaši připravit, je jednoznačně oves v podobě ovesných vloček. Právě oves se mezi obilovinami pyšní nejlepším složením, má unikátní skladbu bílkovin a vyšší obsah jejich složek, jako jsou aminokyseliny methionin a lysin. Zároveň má oves minimum cukru, nízký glykemický index a je bohatý na minerální látky, vitamíny a zdravé tuky, jako jsou omega-6.
„Oves je cenným zdrojem tzv. beta-glukanů, které představují druh rozpustné vlákniny. Tyto beta-glukany příznivě ovlivňují naši střevní mikroflóru, která se podílí na dobrém fungování imunitního systému, a zároveň umí ve střevě vázat cholesterol ze žlučových kyselin a vylučovat ho z těla ven. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin společně s beta-glukany pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu. Konzumace ovsa přispěje i k psychické pohodě, a to díky obsaženým minerálním látkám s příznivým účinkem na normální psychickou činnost,“ dodává Mgr. Monika Vokřínková. Mezi oblíbenou alternativu patří také quinoa, často označována za superpotravinu, a pyšní se taktéž obsahem aminokyseliny lysin, která je důležitá pro budování svalové hmoty a vstřebávání vápníku. Jáhly, které jsou bezlepkovou surovinou, se díky své zásaditosti doporučují konzumovat při překyselení organismu a pomáhají odvádět toxiny z těla. Bezlepková je také pohanka, která je zajímavá svým vysokým obsahem rostlinného flavonoidu zvaném rutin, který příznivě působí na cévy, krevní oběh, pomáhá předcházet zánětům a snižuje hladinu LDL neboli špatného cholesterolu.
Foto: Shutterstock
Rychlá příprava a nespočet variací
Kaše nabízí nespočet variací nejen díky širokému spektru použitelných obilovin a pseudoobiloviny, ale zároveň umožňují snadnou kombinaci s ovocem, ořechy, ořechovými krémy, jogurtem, tvarohem, kvalitní čokoládou, medem a třeba i kořením. Sáhnout lze po skořici, vanilce, kakau či kardamomu. Své místo si při přípravě kaší najdou také tzv. nové potraviny, jako je acai, lucuma či chia semínka bohatá na vlákninu.
„Připravujete-li si ovesnou kaši, která je během několika minut připravena krátkým povařením vloček v mléce, vodě či rostlinném nápoji, doporučuji si zvýšit podíl bílkoviny zamícháním čerstvého či sušeného bílku do již hotové kaše. Posloužit stejně může jogurt i tvaroh. Rozhodnete-li se přidat již hotový protein, sáhnout můžete z rostlinných variant po hrachovém, syrovátkovém, makovém, mandlovém či rýžovém,“ doporučuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Další výhodou snídaňových kaší je rychlost jejich přípravy. Zvolíte-li si domácí kaši nebo koupi předpřipravené směsi, mnoho času vás příprava stát nebude. „Předpřipravené instantní kaše, které dnes zakoupíte téměř kdekoliv, stačí zalít mléčem či vodou a nechat chvíli odstát. Jejich příprava je rychlá, snadná a lze si tak kaši připravit prakticky kdykoliv a kdekoliv. Vyplatí se při jejich výběru číst etikety a zvolit kvalitní složení, které se na obalu výrobku vždy dočtete. Doporučuji sledovat kolonku sacharidy a následující z toho cukry. Jejich rozdíl udává hodnotu komplexních sacharidů pro tělo žádoucích. Poté sledujte políčko vláknina a bílkoviny. Ideální variantou doslazení kaší je ovocem, kvalitní čokoládou, ořechy či medem. Kaše musí být zajímavá nejen nutričními hodnotami, ale také chutí, jinak u jejich konzumace dlouho nezůstanete,“ radí Mgr. Monika Vokřínková.
Preferujte klíčené obiloviny a pseudoobiloviny
„Obecně platí, že bychom měli upřednostnit kvalitní potraviny se zajímavým nutričním profilem a sladkosti jako takové omezit. Pokud tedy zařadíme do svého jídelníčku kvalitní sladké jídlo s optimálním složením živin, jako to mohou být právě kaše ke snídani či svačině, je možné ho zařazovat pravidelně,“ doplňuje Kateřina Šimková.
Kaše se hodí jako vyvážený chod nejen ke snídani, ale klidně si na ni můžete pochutnat ke svačině. Snídani bychom podceňovat rozhodně neměli, a právě kaše nám po ránu mohou dodat mnoho potřebné energie na nový den. Snídaně se doporučuje konzumovat do hodiny od probuzení a tvořit by měla celou čtvrtinu našeho celkového energetického příjmu. „Podle našeho průzkumu 69 % lidí snídá pravidelně a pouze 7 % nesnídá vůbec. Kaše mají navíc tu výhodu, že se skvěle hodí jako zdravá snídaně pro celou rodinu, potěšíte s nimi velké i malé strávníky. Patříte-li mezi ty, kteří nad svou stravou skutečně přemýšlí a chtějí dodat tělu maximum živin, doporučuji preferovat, a to nejen do kaší, klíčené obiloviny, které jsou výjimečné svými navýšenými nutričními hodnotami a zároveň jsou pro tělo lépe stravitelné. Při procesu klíčení dochází v klíčcích doslova k enzymatické bouři, při které bují cenné enzymy a živiny. Klíčené vločky se například skvěle hodí nejen do kaší, ale můžete je použít do mletého masa při přípravě burgeru či sekané. A seženete i jejich bezlepkovou variantu,“ uzavírá Monika Vokřínková.
Zdroj informací: tiskové infromace, Monika Vokřínková za Semix, Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování
Nový komentář