11.jpg (140 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 60 g másla
  • 2 lžíce celého kmínu
  • 4 lžíce bílé špaldové mouky
  • sůl podle chuti
  • voda nebo vývar

na noky

  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 2 - 3 lžíce dětské krupičky
  • sůl

Postup

V hrnci si rozpusťte máslo. Přidejte kmín a opékejte asi dvě minuty. Kmín začne krásně vonět.

Přidejte hladkou mouku, kterou taky pěkně dozlatova osmahnete. Ne do hněda! Zhořkla by a polévka by nebyla dobrá. Umíchejte jíšku, kterou zřeďte studeným vývarem nebo vodou. Množství záleží na tom, jak hustou polévku máte rádi. 

Dochutíme solí a pepřem a necháme dvacet minut provařit.

Polévka je výborná s krupicovými noky. Vyšlehejte vejce s mlékem. Přidejte dvě lžíce dětské krupičky, čtvrt lžičky soli a promíchejte. Nechejte chvilku odstát. Pokud se vám směs bude zdát málo hustá, přidejte ještě trochu krupice.

Do vařící polévky oddělujte lžičkou nočky a nechejte v polévce povařit pět minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rychlé polévky do každého počasí

Česneková polévka s brambory

1.jpg (109 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Rychlá cuketová polévka

2.jpg (161 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vločková polévka se zeleninou

3.jpg (296 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama