fish.jpg

Foto: Shutterstock

Ryby jako balzám na zdraví

Snad žádné jiné maso se v souvislosti se zdravým životním stylem neskloňuje tak často jako rybí. Má to své opodstatnění, rybí maso je nabité vitamíny a prospěšnými látkami. Jde o výborný zdroj bílkovin a prospěšných tuků včetně omega-3 mastných kyselin, především u tučnějších druhů ryb, jako je třeba losos. Ryby obsahují také vitaminy A a D, jód, zinek, fosfor a selen.

Konzumace rybího masa má na náš organismus blahodárné účinky. Působí jako vhodná prevence kardiovaskulárních chorob a snižuje riziko vzniku chronických autoimunitních onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny pozitivně ovlivňují vzhled pokožky, stav vlasů a nehtů, zlepšují spánek a pomáhají chránit náš zrak.

shutterstock-1552553009.jpg

Foto: Shutterstock

Mořské nebo sladkovodní?

Ať už vybereme na náš stůl mořskou či sladkovodní rybu, vždy dostaneme kvalitní porci bílkovin, mořské ryby však obsahují také více omega-3 mastných kyselin a jódu. „Konkrétní složení živin se odvíjí od toho, jaký druh ryby konzumujeme, z jakého prostředí pochází a čím se živila – i proto stále více zákazníků klade důraz na ověřitelné neznečištěné prostředí chovu,“ doplňuje Tomáš Balent, specialista na maso z online obchodu Košík.

Z drobnějších mořských ryb jsou nejvyužívanější sleďovité ryby, které často známe v konzervované úpravě, případně v podobě nejrůznějších past. Oblíbenou mořskou rybou je i tuňák, z něhož připravíte výborné steaky. Pokud hledáme rybu, která bude chutnat i dětem, je volbou na jistotu treska – hodí se na rybí filety a často se z ní vyrábí surimi, pasta z rozdrceného rybího masa.

Milovníci mořských ryb na talíři ocení také halibuta, chutnou pražmu, morčáka či tilápii. Ze sladkovodních ryb se vyplatí sáhnout po pstruhovi, u nějž lze dobře ohlídat kvalitu a původ chovu. Pstruh také obsahuje více omega-3 kyselin než například kapr či sumec. Jednou z nejoblíbenějších ryb je rozhodně losos, který se díky vysokému obsahu tuku a omega-3 mastných kyselin drží na vrcholu žebříčku nejčastěji konzumovaných ryb. I zde je však třeba hlídat původ ryby a dát přednost lososům z volné přírody oproti umělému chovu. 

shutterstock-658836205.jpg

Foto: Shutterstock

Když kupujeme rybu

Nejlepší ryby jsou samozřejmě ty čerstvé, bezprostředně po výlovu. Čerstvost je u rybího masa klíčová – velmi rychle totiž podléhá zkáze. Sladkovodní ryby, vylovené v ČR, si můžeme nakoupit v nejbližších sádkách nebo specializovaných obchodech. Mořské ryby si čerstvě ulovené dopřejeme spíše na letní dovolené u moře, přes rok se musíme spokojit s mraženými. Pokud kupujeme chlazené mořské ryby, je třeba pečlivě hlídat jejich čerstvost.

Čerstvá ryba má lesklou a napjatou kůži, která se po stlačení rychle vrací do původní podoby, a nezakalené, vypouklé oči. Žábry musí být načervenalé – jestliže jsou našedlé, rybu nekupujeme. U nákupu mražených ryb bychom měli pečlivě sledovat především obsah vody, který musí být na obalu přesně uveden. Pokud je v balení větší obsah ledu, je možné, že došlo k narušení chladicího řetězce a ryba už byla částečně rozmrazená.

shutterstock-658836184.jpg

Foto: Shutterstock

Zpracování ryb

Pokud se na Vánoce držíte tradice kupování živé ryby, měli byste ji umět i správně zabít a vykuchat. Pokud se na to necítíte, kupujte raději ryby usmrcené a vykuchané, ideálně v podobě filet, které lze v kuchyni hned zpracovat. Využít se ovšem dá s přehledem celá ryba – což si můžeme ukázat právě na tradičním kaprovi. Kapra porcujeme na podkovy, které jsou pro domácí použití nejpraktičtější. Z podkov pak odřízneme větší kosti a připravíme si filety, se kterými lze dále pracovat. Hlava, ploutve, ocas i vnitřnosti poslouží na výbornou silnou rybí polévku, kterou si nemusíte dopřát jen na svátky, obrané maso se hodí do salátů či rosolů. A pokud jste se pustili do porcování celé ryby se šupinami, nezapomeňte si jich pár nechat pod talíř na štědrovečerní večeři!
 
Možností, jak ryby v kuchyni upravit, je nespočet – můžete je vařit, dusit, zapékat, smažit i marinovat. Obecně ale platí, že rybám sluší co nejkratší a nejmírnější tepelná úprava a minimum dochucovadel. Jídla z ryb doplní především bylinky jako rozmarýn, šalvěj či tymián, a samozřejmě nesmí chybět sůl a citron. Pokud tápete, jaké jídlo z ryb připravit, zkuste oprášit staré kuchařky po babičkách i prababičkách, které mívaly na stole ryby mnohem častěji než my. 

shutterstock-650846488.jpg

Foto: Shutterstock

Tipy:

  • Čerstvé a chlazené ryby skladujeme v lednici maximálně 48 hodin.
  • Pokud se chceme zbavit rybího zápachu, naložíme rybí maso do mléka nebo rybu zakápneme citronem.
  • Mražené ryby uchováváme maximálně tři měsíce.
  • Rybu smažíme vždy nejprve kůží dolů, aby se nepřichytila.
  • Maso solíme a kořeníme až na závěr přípravy.

Zdroje: Tomáš Balent, tiskové materiály obchodu Košík

Reklama