Rybí polévka je úžasné jídlo. V té naší dnešní voní moře, najdete v ní velké kusy rybího masa, krevety, skvělý česnek a čerstvé bylinky. Prostě velká paráda, kterou se zahřejete nejen na podzim.
Velká výhoda je, když máte v mrazáku připravený rybí vývar. Čas přípravy polévky se tak velice zkrátí. Ale to doporučujeme i s klasickým masovým vývarem. Pár krabiček se silným, hodně zredukovaným, vývarem, se vždycky vejde. Použijete ho potom jako základ na rizota, omáčky, polévky. Prostě mnoho dalších jídel. Stačí si jen jednou za čas navařit zásoby.
Suroviny
na vývar
- hlavy, kosti a odřezky ze 4 pstruhů, případně už hotový rybí vývar
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 malá mrkev
- 1 malá petržel
- 1 a 1/2 litru vody
na dokončení
- olivový olej
- 2 malé cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- 250 ml bílého vína
- 2 pórky - pouze bílé části
- 2 rajčata
- 200 g rybích filet, z bílé ryby
- 200 g malých mražených krevet
- 8 velkých neloupaných krevet
- 2 hrsti nasekané zelené petrželové nati
na aïoli
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 žloutek pokojové teploty
- 1 hrnek olivového oleje
- sůl
Postup
Nejprve si připravte rybí vývar. Ten můžete mít hotový den dopředu nebo zamražený v mrazáku. Do hrnce dejte všechny potřebné suroviny. Osolte podle chuti. Přiveďte k varu, vysbírejte pěnu a vařte asi dvě hodiny, při mírné teplotě. Sceďte.
Další na přípravu je aïoli. Jde vlastně o česnekovou domácí majonézu. Její příprava je snadná. Prolisovaný česnek, žloutek, citronovou šťávu a špetku soli dejte do misky nad vodní lázeň. Míchejte metličkou do zhoustnutí, bude to trvat asi tři minuty. Dejte do robota nebo použijte úzkou nádobu a metličku na tyčovém mixéru. Šlehejte a postupně malým pramínkem přilévejte olej. Vznikne vám krásná majonéza. Dejte ji do misky a nechejte stranou.
V hrnci rozehřejte olej. Dejte osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli a na kusy nakrájená rajčata.
Opékejte asi deset minut. Přidejte česnek, na kousky nakrájené bílé části pórku, bokový list a na kousky nakrájené rybí maso. Opékejte dalších pět minut. Zalijte vínem, které zprudka vyvařte. Do hrnce nalijte rybí vývar.
Ochuťte solí a pepřem (zatím trochu, dochutit můžete i později) a vařte 10 minut. Přidejte malé i velké krevety a vařte dalších 5 minut.
Polévka je téměř hotová. Nakonec přijde na řadu připravené aïoli. Do misky s aïoli dejte dvě naběračky vody z polévky a rozmíchejte metličkou nebo vidličkou. Vlijte zpět do hrnce a povařte asi tři minuty. Vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
Na talíř rozdělte velké krevety, kusy masa a zalijte polévkou.
Jezte horké!
Dobrou chuť přeje Elly.
Skvělé rybí pochoutky na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
brrr
NE, rybí NE
Tos tam flakla neoloupanou krevetu?
Já má ryby moc ráda a nikdy neodmítnu. Ale rybí polévka je to jediné, co mi nechutná. Ochutnala jsem opravdu hodně rybích polévek, jak u známých tak v restauracích. Ale na chuť jsem nepřišla žádné.
filet nebo pstruh