Bulgur je surovina, která je čím dál více oblíbená. Vykouzlíte z něj hlavní jídlo, dezert, i přílohu. Můžete ho podávat teplý i studený. Hodí se proto mimo jiné jako základ na různé saláty, které si můžete odnést do práce nebo do školy.
Co vlastně máte na talíři? Bulgurt jsou namočené, uvařené a rozdrcené kousky z tvrdých odrůd pšenice. Kromě toho, že je velice chutný, je i zdravý. Obsahuje hodně železa, hořčíku, fosforu a vitaminu A. Velký podíl vlákniny působí velice dobře na zažívání a podporuje činnost střev.
Oceníte určitě i rychlou přípravu bulguru. Řiďte se vždycky konkrétním návodem na obalu, liší se. Ale většinou platí, že bulgur stačí zalít vřelou vodou a nechat pod pokličkou nabobtnat. Nemusí se vařit. Já ráda používám verzi bulgur a quinoa, tento mix najdete v mnoha obchodech.
Suroviny
- 4 rybí filety (ideální je třeba treska)
- 200 g směsi bulgur + quinoa (nebo jenom bulgurt)
- sůl a pepř
- hrst dýňových semínek
- 2 menší cibule
- 200 g žampionů
- slunečnicový olej
Postup
Připravte si bulgur, podle návodu na obalu.
Cibuli nakrájejte na klínky nebo na půlkolečka. Žampiony očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Obojí vhoďte do velké pánve, kde jste si rozehřáli olej. Opékejte společně, dokud nejsou žampiony hotové.
V druhé pánvičce si na kapce oleje opečte ryby. Stačí, když je osolíte a opepříte.
K žampionům a cibuli vhoďte hotový bulgur a chvíli společně restujte. Z pánvičky sundejte ryby, výpek z nich přesuňte k bulguru do velké pánve a pánvičku po rybách otřete papírovou utěrkou. Na suché pánvi orestujte dýňová semínka.
Na talíři podávejte bulgur s žampiony a cibulí, přes na položenou rybu a posypejte dýňovými semínky.
Dobrou chuť přeje Elly.
K čemu se vám bude bulgur hodit? Inspirujte se u nás!
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Mňamkozní dobrůtky
elly — #4tak přesně na to jsem myslela dnes při nákupu a jdu do toho. Oni to s houbami nechtějí ani dospělí. To mě nerozhází a dělám s houbami mou milovanou bramboračku a jim ji neudělám
rybí filé i houby miluji
MARIE MATEJKOVA — #1U nás taky děti nejí houby, tak jsem jim dala jen rybu s obyčejným bulgurem a my dospělí jsme si dali tu "vylepšenou" verzi. Tak zkuste třeba tak :-)
v neděli zrovna bude k obědu treska..... dobré tipy
Prvé mě láká,ale musela bych si to udělat jen pro sebe,houby ostatní nejí. Ale proč bych si to neudělala jen pro sebe,ostatní ať si dají chleba