ryba s bulgurem a zeleninou

Bulgur je surovina, která je čím dál více oblíbená. Vykouzlíte z něj hlavní jídlo, dezert, i přílohu. Můžete ho podávat teplý i studený. Hodí se proto mimo jiné jako základ na různé saláty, které si můžete odnést do práce nebo do školy.

Co vlastně máte na talíři? Bulgurt jsou namočené, uvařené a rozdrcené kousky z tvrdých odrůd pšenice. Kromě toho, že je velice chutný, je i zdravý. Obsahuje hodně železa, hořčíku, fosforu a vitaminu A. Velký podíl vlákniny působí velice dobře na zažívání a podporuje činnost střev.

Oceníte určitě i rychlou přípravu bulguru. Řiďte se vždycky konkrétním návodem na obalu, liší se. Ale většinou platí, že bulgur stačí zalít vřelou vodou a nechat pod pokličkou nabobtnat. Nemusí se vařit. Já ráda používám verzi bulgur a quinoa, tento mix najdete v mnoha obchodech.

Suroviny

  • 4 rybí filety (ideální je třeba treska)
  • 200 g směsi bulgur + quinoa (nebo jenom bulgurt)
  • sůl a pepř
  • hrst dýňových semínek
  • 2 menší cibule
  • 200 g žampionů
  • slunečnicový olej

Postup

Připravte si bulgur, podle návodu na obalu.

Cibuli nakrájejte na klínky nebo na půlkolečka. Žampiony očistěte a nakrájejte na čtvrtky. Obojí vhoďte do velké pánve, kde jste si rozehřáli olej. Opékejte společně, dokud nejsou žampiony hotové.

V druhé pánvičce si na kapce oleje opečte ryby. Stačí, když je osolíte a opepříte.

K žampionům a cibuli vhoďte hotový bulgur a chvíli společně restujte. Z pánvičky sundejte ryby, výpek z nich přesuňte k bulguru do velké pánve a pánvičku po rybách otřete papírovou utěrkou. Na suché pánvi orestujte dýňová semínka.

Na talíři podávejte bulgur s žampiony a cibulí, přes na položenou rybu a posypejte dýňovými semínky.

Dobrou chuť přeje Elly.

K čemu se vám bude bulgur hodit? Inspirujte se u nás!

salát z bulguru

losos teriyaki

kuřecí steaky s rajčaty

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková