Nejen dary moře. I naše řeky a stojaté vody rybníků ukrývají ve svých hlubinách živé labužnické delikatesy, které po kuchyňské úpravě potěší naše mlsné jazýčky, ale hlavně nezatíží – ba naopak prospějí našemu organismu.
To, že jsou ryby zdravé, je všeobecně známý fakt. Proto se také hojně doporučují při dietách ať už zdravotních, nebo redukčních. Je to nasnadě. Vždyť i ta nejtučnější ryba obsahuje méně tuku než ta nejlibovější flákota.
Pokud zařadíte některé ryby do svého jídelníčku pravidelně, váha půjde sama dolů, aniž byste museli hladovět. Rybí maso má málo kalorií a výjimečné složení. Obsahuje sice tuky, ale většinou se jedná o tuky prospěšné našemu organizmu.
Rybí tuk, zejména mořských ryb, člověku nevadí. Právě naopak. Odborníci na výživu konzumaci ryb doporučují nejen kvůli tomu, že prospívají srdci, mozku a nervům. Obsahují také kvalitní bílkoviny a řadu dalších důležitých živin.
I ryby na talíři můžeme dělit na dravce a býložravce. Maso dravých ryb bývá velmi dietní a skoro bez tuku. Býložravé a všežravé ryby sice obsahují víc tuků, ty však zas chrání naše srdce.
Maso z ryb je velmi dobře stravitelné a dodává našemu tělu plnohodnotné bílkoviny a minerální látky, především jód. Ten je naprosto nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím i pro normální vývoj mozku v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte.
Vzhledem k tomu, že je jód v našem jídelníčku zastoupen zcela nedostatečně, je nutné buď zvýšit konzumaci ryby, nebo doplnit jeho nedostatek potravinovými doplňky obsahujícími rybí tuk.
Pozor, ne všechny druhy ryb jsou pro dietu zcela vhodné. Nesmíme zapomínat, že při redukční dietě musí výdej vždy převažovat nad příjmem. Kterou z běžně dostupných ryb na trhu si ale vybrat?
Přehled energetických hodnot tradičního rybího masa: Kapr – 560 kJ na 100 g, ale někdy mívá více tuku
Kaviár – při dietě jej vynechejte (i když ho málokdo sní víc najednou),
na 100 g připadá 1 010 kJ
Krab – pro dietu je velmi vhodný – má asi jen 410 kJ
Krabí tyčinky – i když s krabem nemají nic společného (tresčí maso), jsou dietní – 410 kJ
Krevety – vhodné pro dietu, konzumací přijmete jen 310 kJ
Losos – patří k tučnějším rybám – 800 kJ – patří však k nejchutnějším rybám
Makrela – 750 kJ, pozor však na uzenou makrelu – má až 1 050 kJ,
navíc může obsahovat choroboplodné zárodky vyvolávající zažívací potíže,
proto se nehodí pro děti a těhotné ženy
Sardinky – dejte přednost rybičkám v tomatu, která mají asi 530 kJ,
sardinky v oleji vám dodají stejně energie jako uzená makrela
Slávky – vedou v kalorickém minimu, mají pouhých 220 kJ!
Tresčí játra – opravdová kalorická bomba, ve 100 g skrývají 2 560 kJ!
Treska – jedna z nejdietnějších možností, má jen 300 kJ
Tuňák – volte variantu ve vlastní šťávě, má jen 460 kJ, oproti tuňáku v oleji s 830 kJ
Nový komentář
Komentáře
Rybu na talíři miluju. Takový pangacius-lahoda! :)
ryby máme rádi
Ryby miluju a máme je i 4x týdně, přesto jsem nikdy nepřišla na chuť tuňákovi. Jíme hlavně lososa, pangase, kapra, pstruha, tresku...
A na pomazánku kupuju sardinky ve vlastní šťávě.
ryby nemusím.mám ráda kuřecí maso,ale manžel ryby miluje a je i vášivý rybář,takže ryby do jídelníčku zařazujeme
rybí maso je super
mnam, ryby, dam si dneska k obedu, se zeleninou v pare
Aja: Ale jo, těch je. Jenomže mně chutná pstruh, losos a takový. Holt si je dávám v hospodě.
a co pangas
Ťapina: Sumec je taky bez kostí...
Ťapina: takové ty slisované kostky taky nemají kosti. A k tomu špenát
Já ryby miluju, ale doma se mi špatně prosazujou. Chlap nesnáší nic, co má kosti, takže bez keců sní jenom pangase a filé, občas s kecama tresku.
Aja: Né, Ťapina naučila Evu skloňovat
Eva_Fl: Ťapině nelezou tlamouni nebo cooo?
Kromě kapra mi tady chybí "české" ryby - pstruha - toho dělám hodně často, okoun apod.
Až na to, že většina rybářských oblastí je vyžraná tak, že bůh ví, jestli se rybí populace ještě někdy obnoví. Takže ano, užijte si, že jste poslední generace, co se nažere lososa nebo tuňáka a dobrou noc a dobrou chuť.
ryby miluju! Udělám dnes na páře s rejží