Pečená štika. Pstruh na másle. Obalovaný vánoční kapr. Anebo krevety v lehké majonéze či lahodný uzený losos...  

Nejen dary moře. I naše řeky a stojaté vody rybníků ukrývají ve svých hlubinách živé labužnické delikatesy, které po kuchyňské úpravě potěší naše mlsné jazýčky, ale hlavně nezatíží – ba naopak prospějí našemu organismu.

To, že jsou ryby zdravé, je všeobecně známý fakt. Proto se také hojně doporučují při dietách ať už zdravotních, nebo redukčních. Je to nasnadě. Vždyť i ta nejtučnější ryba obsahuje méně tuku než ta nejlibovější flákota.

Pokud zařadíte některé ryby do svého jídelníčku pravidelně, váha půjde sama dolů, aniž byste museli hladovět. Rybí maso má málo kalorií a výjimečné složení. Obsahuje sice tuky, ale většinou se jedná o tuky prospěšné našemu organizmu.

Rybí tuk, zejména mořských ryb, člověku nevadí. Právě naopak. Odborníci na výživu konzumaci ryb doporučují nejen kvůli tomu, že prospívají srdci, mozku a nervům. Obsahují také kvalitní bílkoviny a řadu dalších důležitých živin.

Kromě klasického rozdělení na sladkovodní a mořské se ryby dále dělí na jednotlivé skupiny. Další dělení má svůj důvod. Odráží se v něm jakost masa, obsah zdravých tuků a dalších, pro tělo důležitých látek.

I ryby na talíři můžeme dělit na dravce a býložravce. Maso dravých ryb bývá velmi dietní a skoro bez tuku. Býložravé a všežravé ryby sice obsahují víc tuků, ty však zas chrání naše srdce.

Maso z ryb je velmi dobře stravitelné a dodává našemu tělu plnohodnotné bílkoviny a minerální látky, především jód. Ten je naprosto nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím i pro normální vývoj mozku v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte.  

Vzhledem k tomu, že je jód v našem jídelníčku zastoupen zcela nedostatečně, je nutné buď zvýšit konzumaci ryby, nebo doplnit jeho nedostatek potravinovými doplňky obsahujícími rybí tuk.

Velmi bohaté na vitaminy jsou zejména mořské ryby. V jejich těle jsou hojně zastoupeny vitaminy A, D, E a B12. Protože však jde i o vitaminy rozpustné v tucích, jejich nadbytek naše tělo samo nedokáže vyloučit. Proto jejich konzumaci zas příliš nepřehánějte. Stejně brzděte s pojídáním makrel. I přesto, že tyto velmi tučné ryby obsahují některé užitečné tuky.

Pozor, ne všechny druhy ryb jsou pro dietu zcela vhodné. Nesmíme zapomínat, že při redukční dietě musí výdej vždy převažovat nad příjmem. Kterou z běžně dostupných ryb na trhu si ale vybrat?

Přehled energetických hodnot tradičního rybího masa:

  Kapr                – 560 kJ na 100 g, ale někdy mívá více tuku
  Kaviár              – při dietě jej vynechejte (i když ho málokdo sní víc najednou), 
                            
na 100 g připadá 1 010 kJ
  Krab                – pro dietu je velmi vhodný – má asi jen 410 kJ
  Krabí tyčinky   – i když s krabem nemají nic společného (tresčí maso), jsou dietní – 410 kJ
  Krevety            – vhodné pro dietu, konzumací přijmete jen 310 kJ
  Losos               – patří k tučnějším rybám – 800 kJ – patří však k nejchutnějším rybám
  Makrela           – 750 kJ, pozor však na uzenou makrelu – má až 1 050 kJ, 
                             navíc může obsahovat choroboplodné zárodky vyvolávající zažívací potíže,
                             proto se nehodí pro děti a těhotné ženy
  Sardinky          – dejte přednost rybičkám v tomatu, která mají asi 530 kJ, 
                             sardinky v oleji vám dodají stejně energie jako uzená makrela
  Slávky              – vedou v kalorickém minimu, mají pouhých 220 kJ!
  Tresčí játra        – opravdová kalorická bomba, ve 100 g skrývají 2 560 kJ!
  Treska               – jedna z nejdietnějších možností, má jen 300 kJ
  Tuňák               – volte variantu ve vlastní šťávě, má jen 460 kJ, oproti tuňáku v oleji s 830 kJ

Reklama