f258ed1ec5ba3-obrazek.jpgIlustrační foto: Shutterstock

Rychlé občerstvení přímořských států

Jistou variaci rybích hranolků najdete také v zemích jako Řecko nebo Bulharsko, kde je konzumují na ulicích podobně jako my ty bramborové. Jedná se o rybičky zvané grundle, které se obalí v těstíčku a ofritují. Vzhledem k jejich velikosti je místní jí i s hlavou a kostmi, které jsou ale jemné a po usmažení příjemně křupou. V Bulharsku jídlo najdete pod názvem caca a v Řecku jako gavros tiganitos.

Je to ryba nebo had?

V asijských zemích jako Vietnam, Čína, Indie nebo Thajsko volí pro pro smažení nejčastěji rybu zvanou hadohlavec, která má pevné bílé maso s malým množstvím kostí. Často ji najdete smaženou v  typickém asijském těstíčku zvaném tempura a okořeněnou kari. Vychutnat si ho můžete také grilovaného nebo pečeného na másle. Pokud byste ale chtěli rybu koupit u nás, museli byste zavítat do specializovaných asijských obchodů.


Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut

Na 3 velké porce budete potřebovat:

  • 450 g filetu z kapra
  • hrst libečku
  • kmín
  • chilli paprička
  • 8 stroužků česneku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • slunečnicový olej ve spreji

Na salát:

  • 300 g zelí
  • hrst kopru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 20 g nastrouhaného křenu
  • 25 ml bílého vinného octu
  • 3 g soli (1 % z celkové váhy zelí)
  • pepř

Postup:

Nejprve si připravte pastu na marinování. Do mixéru dejte oloupaný česnek, libeček, chilli papričku, kmín, sójovou omáčku a rozmixujte. Filet z kapra nakrájejte na hranolky a přidejte je do pasty. Rozklepněte k nim vejce, lehce osolte a promíchejte. Nechejte hodinu až dvě marinovat. Hranolky následně obalte v hladké mouce, dejte do trouby na rošt a využijte smažení s horkým vzduchem. Pokapejte olejem a pečte na 20 minut při 200 stupních s horkovzduchem. Zelí si nakrouhejte, přidejte sůl, promíchejte a nechejte minimálně hodinu vypotit v lednici. Do zelí nastrouhejte křen, přidejte kopr, citronovou šťávu, trochu cukru a bílý vinný ocet. Promíchejte a můžete podávat. Jako dip na namáčení použijte například majonézu s křenem.

Zdroj receptu: Beko