Růžová je barvou jara, svěží chuti a lehkého požitku
Rosé. Není ani červené, ani bílé, je svěží a pijeme ho nejčastěji mladé a na jaře, v čase jako stvořeném pro lásku a romantiku. Jak vlastně takové růžové víno vzniká? Odpověď se nabízí sama, slije se bílé a červené víno půl napůl a je to, podobně jako u řezaného piva. Nevěříte? Dobře děláte, tak jednoduché to samozřejmě není, svou drahou polovičku pak oslníte znalostmi.
Stejně jako u všech ostatních vín začíná i u růžového vše už na vinici. Její poloha, orientace vůči slunci, kvalita a složení půdy, to vše má výrazný vliv na chuť a výslednou kvalitu vína. Pro přípravu rosé jsou možná překvapivě používány pouze hrozny modrých odrůd, například Svatovavřineckého, Frankovky, Cabernetu Sauvignon či Zweigeltrebe. Tyto druhy révy vyžadují dostatečné množství slunce a tepla a iv optimálním případě průměrnou teplotu nejméně 19o C. Sbírány mohou být pouze vyzrálé, což poznají jen vinařští odborníci.
Rozemlít a naležet
Hrozny nám již vyrostly na kvalitní půdě, nepoškodily je kroupy, nesnědli špačci, jsou ideálně vyzrálé a je čas na sklizeň. Hned po ní oddělí vinaři bobule od třapin, rozemelou je a vyrobí takzvaný rmut. Až do tohoto okamžiku je postup stejný, jako při výrobě bílého nebo červeného vína. „Rmut se u růžového vína nelisuje okamžitě tak, jako u vína bílého. Červené barvivo totiž obsahují pouze slupky hroznů a ty se musí nechat se rmutem krátce naležet, skutečně jen několik hodin. Když na víno v této fázi vinař zapomene, zanedlouho má pak ve sklepě spoustu červeného vína,“ vysvětluje David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club. Rmut se poté lisuje a tak z něj vznikne mošt. Ten vinaři odkalí a nechají kvasit za použití speciálně vyšlechtěné kvasinkové kultury.
Vyškolit znamená vylepšit, ne pětku z tělocviku
Vznikající víno se musí při kvašení chladit, vysoké teploty mu totiž nesvědčí. Následně se víno školí. Školení představuje řadu kroků, které zaručí zvýšení kvality vína, patří k němu například čeření, při kterém dojde k odstranění nežádoucích látek, filtraci, zrání vína nebo síření, které chrání před znehodnocením. Až nakonec se nechá už skoro hotové víno dozrát. „Rosé nezraje moc dlouho a rozhodně není určeno k archivaci. Měli byste jej pít mladé, dokud si uchovává svěží ovocnou chuť a vůni, ideálně do jednoho až dvou let od sklizně, “ dodává David Král. Růžová vína mohou mít celou škálu barevných odstín, od lehkých malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.
Tipy na růžová vína
Víno Mikulov Sommelier Club Svatovavřinecké rosé 2015 pozdní sběr Výrazně růžová barva tohoto vína je podtržena vůní připomínající ostružiny či jahody. Chuť je velmi šťavnatá, elegantní a svěží. Doporučujeme podávat k lehkým salátům a grilovaným rybám. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 139 Kč.
Habánské sklepy Zweigeltrebe Rosé Víno starorůžové barvy s vůní připomínající třešně a jahody potěší nejvíce v kombinaci s grilovaným masem a zeleninou či lososem. Neodolatelná je však i kombinace s čerstvým ovocem. Skvělý tip pro žhavý večer! Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 105 Kč.
Bohemia Sekt rosé demi sec Lososově růžové víno se svěží, jemnou ovocnou vůní a nasládlou, polosuchou chutí. Pro cuvée jsou pečlivě vybírány modré hrozny. Jeho jemné, dlouhotrvající perlení povzbuzuje chuť především v kombinaci s dezerty či zmrzlinou. Doporučujeme omamné spojení s kvalitní čokoládou – podle sexuologa Jaroslava Zvěřiny se jedná o účinné afrodiziakum pro večery ve dvou! Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 149 Kč
Uložit
Uložit
Uložit
Uložit
Reklama
Reklama
Nový komentář
Přispět do diskuze můžete po ZAREGISTROVÁNÍ a
PŘIHLÁŠENÍ,
nebo přihlášení přes Facebook
Přihlášení
Nový komentář