Představme si, že v mnoha různých bytech existuje úplně stejně prostorově řešená kuchyň. Představme si navíc, že tato stejná kuchyň je i naprosto stejně vybavena a zařízena – dobře a účelně. V této stejné kuchyni však žijí různí lidé, a tak po čase vznikne prostor někdy více, někdy méně, ale vždy nějak odlišný. Co všechno může vzniknout z jedné a téže kuchyně?
Kuchyň jako vědeckou laboratoř vytvoří lidé přísní, nesmlouvaví, kteří drží svou fantazii pevně na uzdě. Jsou přesní, pečliví a řídí se jen svým bystrým rozumem. V takovéto „laboratoři“ je vždy dokonale čisto, váží se zde s přesností lékárnických vah, čas se měří s vteřinovou přesností. Nemá zde místo improvizace, nepravidelnost ani spěch. Bohužel, odtud však nějak vyprchala radost z dobrodružství tvoření a ani sliny se nijak nesbíhají.
Docela jinak je tomu v kuchyni, která se vyvinula v neustálé kolbiště. Zde není řád, ani pořádek v ničem. Stále něco podstatného chybí nebo to nelze v pravou chvíli najít. Denně se vede boj s mlékem, aby neuteklo (marně), co chvíli se hasí požár utěrky nebo jídla, věci sypké se rozsypávají, věci tekuté rozlévají v tu nejnevhodnější chvíli na nejnevhodnějším místě.
Takováto kuchyň patří lidem zbrklým, úzkostným a nevyrovnaným. Čím více problémů na ně doléhá, tím méně jsou pány situace.
Stejný pocit lítosti vzbuzuje i další model extrémního typu kuchyně. Kuchyň jako nástupiště, kde lidé v největším spěchu vyloví z chladničky či odjinud to jídlo, které v největším spěchu snědí a spěchají pryč. Lidé, kteří vytvořili takovouto kuchyň, se okrádají o jednu důležitou radost v životě, a to radost z jídla.
Další typ kuchyně, kterou vytvářejí lidé nepružní, bez fantazie a nesnadno řešící nové situace, by se dala přirovnat k automatické pračce. Vyznačuje se velkou mírou stereotypnosti. Opakuje se zde s železnou pravidelností několik málo druhů jídel a dodržují se přesně zvyky a rituály stravování.
Opakem je kuchyň, kterou můžeme nazvat mistrovským hudebním nástrojem. Tento typ kuchyně je velkou vzácností a dokáží ji vytvořit jen lidé, u nichž se potkala tvořivá fantazie s nadáním pro kuchařské umění. Tady se jídla neopakují vůbec, každé je unikátním mistrovským kouskem.
Ano, existuje a dal by se nazvat jako srdce domova. Je to místo dynamické, rytmické, přátelské, voňavé a útulné. Není zde žádná zavírací doba, ale je v ní vždy možnost splnění základního živícího poslání. Kouzlo kuchyně jako srdce domova není vůbec závislé na dokonalosti jejího vybavení, ani na prostorové dispozici. Malá skromná kuchyňka může tímhle kouzlem oplývat a prostorná luxusní kuchyň ho může zcela postrádat. To kouzlo je zcela závislé na vzájemných lidských vztazích v rodině. S nimi stojí a padá.
Do jaké skupiny patří ta vaše kuchyň?
Nový komentář
Komentáře
Simba: já taky ne
Ale aspoň nás sunnynka může třeba politovat
Hlavně, že to vyhovuje těm, co tam bydlí
Ach jo, vidím že jsem divná, zařízení kuchyně tak nějak neprožívá.
Mumlík: to jste ještě neviděli to kolbiště, když vaří
. Ale úklid už je jen můj
Kolbiště kombinované s hudebním nástrojem ... Nikdy neudělám to samé jídlo, protože už když ho dodělávám, tak nevím, co jsem do něj dala, recepty používám jen na vánoční cukroví; ale zároveň mám drobky na zemi a pořád se snažím, aby tam nebyly. Takže doufám, že jednou z toho bude rodinný krb
Já mám taky kolbiště
ale snažím se o srdce domova. Jsem na tom přešně jako Ťapina
na jedné návštěvě jsem zažila kombinaci laboratoře s výkladní skříní... nejdřív jsem jen tiše závistivě zírala, ale když mi nabídli pohoštění z polotovarů (a nebylo to kvůli zaneprázdněnosti hospodyně), ráda jsem se vrátila do svého sice ne tak dokonalého, ale přesto srdce domova
ja kuchyni nemam, onen "kuchynsky koutek" co mam ve sve pronajate garsonce je vylozene trapny - rozmery tak akorat na drez a elektricky varic...zadny odkladaci prostor atp. :)
Tak já jsem se našla v typu "kolbiště" a to doslova a do písmene
Vaření mě baví, pečení taky, ale stejně půlka všeho skončí na zemi. Hlavně že výsledek je potom jedlý
Moje kuchyň je spíše pracovnou, taky v ní mám příslušný pracovní nepořádek. A pokud se chci doma někam "zašít", patrně mě najdete sedící na zemi u otevřené skříňky, zády opřenou o troubu, jak probírám recepty, které bych ráda vyzkoušela, a přemýšlím, co budu vařit a péct.
Chybí mi tam jeden podstatný druh - kuchyně miniaturní paneláková - tam těžko vznikne nějaký "osobitý prostor" -člověk je rád, že tam narve hrnce
ale článek se mi moc líbí...