Ředkvička, kedlubna nebo řeřicha. To všechno je zelenina patřící do čeledi brukvovitých, stejně jako rukola setá (Rucola selvatica). Její zelené, vykrajované lístky (podobné pampelišce) s nezaměnitelnou ostrou, peprnou chutí, si už dávno našli své místo v gastronomii coby chutný doplněk masa, salátů, baget a dalších pokrmů. Také ji zbožňujete pro její pikantní chuť? Přestaňte pro ni chodit do obchodu. Vypěstujte ji doma a sklízejte její hojnou úrodu, která stále dorůstá. A když o ni budete hezky pečovat, odmění se vám šťavnatými lístky rok co rok.
Účinky na zdraví
Rukola je mimo jiné plná vitaminu C a beta-karotenu, takže skvěle posiluje imunitu a působí proti únavě. Zlepšuje chuť k jídlu a trávení, pomáhá při zácpě. Má také schopnost detoxikovat krev a játra, ba dokonce má mít i protirakovinné účinky.
Jak ji pěstovat?
Je sice listovou zeleninou pocházející ze Středomoří, ale i v našich podmínkách se jí daří. A to nejen na parapetu či balkóně, ale také na zahrádce.
Můžete si koupit buď sazeničku, nebo semena. Ta lze zasít na vatičku, do truhlíku či květináče, nebo přímo na zahrádku do řádků, které od sebe budou cca 20 cm vzdálené, aby se mohla rostlinka dostatečně rozrůst. A že jí to jde! Nemusíte se bát, že byste ji sklizní lístků zdecimovali. Rychle a hojně opět obrůstá.
Na podzim její lístky sice uvadnou, ale kořen přezimuje, aby na jaře opět obrazil. Je ovšem důležité zvolit pro ni slunné stanoviště a nezanedbat zálivku. Pak se brzy dočkáte cca 20 cm vysokých, pevných lístků a dozajista i žlutých květů připomínajících řepku, které můžete také konzumovat.
Pozor na záměnu!
V Česku se za rukolu často vydává roketa setá (Eruca sativa). I ta sice patří mezi brukvovitou zeleninu, ale přesto jde o trochu jinou rostlinu. Byť příbuznou a podobné, i když ne tak výrazné, chuti. Problém je ale v tom, že nejde o trvalku, nýbrž jednoletku. Poznáte ji podle širších, ne tolik vykrajovaných lístků a bílých kvítků.
Další příbuznou rostlinou, která bývá za rukolu setou také někdy zaměňována, je křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia). Je tomu tak opět díky podobné chuti – ano, i ten je výborný a jedlý. Říká se mu někdy také divoká roketa, nebo divoká rukola. I křez je trvalkou, jež přečká české mrazy. Proto ho můžete najít v teplejších koutech naší republiky i divoce rostoucí, například podél cest nebo v polích.
Zdroj foto: Shutterstock
Čtěte také:
- Bobkový list už nekupujte! Vypěstujte si vavřín, ať máte koření i léčivku po ruce
- Čerstvější zázvor mít nemůžete! Poradíme, jak ho vypěstovat plný květináč
Nový komentář
Komentáře
Rukolu si občas dám,i když je nahořklá.
To je velice vděčná bylinka, roste i 3 roky.